Az izgés-mozgás jót tesz a szívünk egészségének?
A legújabb kutatás szerint a lábujjainkkal való dobolás és más, hosszú ülés közben végzett mozgások jót tesznek az ereink egészségének.

A hosszan tartó ülés csökkenti a lábszárakba irányuló véráramlást, ami hozzájárulhat a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásához.


„Sokunk órákon keresztül ül, vagy azért, mert sorozat maratont néz a tévében, vagy számítógépes munkát végez” – mondja az American Journal of Physiology Heart and Circulatory Physiology című szaklapban nemrég megjelent tanulmány vezető szerzője, Jaume Padilla, a Missouri Egyetem munkatársa. „Azt akartuk kideríteni, hogy a lábszár apró mozgatásaival meg lehet-e előzni a lábszár érműködésének a tartós ülés által okozott romlását. Bár számítottunk arra, hogy az apró izgés-mozgás serkenti az alsó végtagok vérkeringését, meglepődtünk azon, hogy ez ahhoz is elegendő, hogy megelőzze az érműködés romlását.”


A kutatók 11 egészséges fiatalemberben hasonlították össze a lábszár vaszkuláris működését egy háromórás ülés előtt és után. A résztvevőket arra kérték, hogy ülés közben egy percig ismétlődően doboljanak a lábfejükkel, majd négy percig pihentessék, mialatt a másik lábszárukat mozdulatlanul tartják. Az alanyok percenként körülbelül 250-szer mozdították meg a lábfejüket.

Az eredmények alapján az derült ki, hogy a doboló lábszárban jelentős mértékben javult a véráramlás, míg a mozdulatlan lábszárban csökkent a véráramlás.


Padilla a kutatás alapján azt javasolja mindenkinek, hogy próbálják a lehető leggyakrabban megtörni a hosszan tartó ülést felállásokkal vagy sétával. Ha viszont olyan helyzetbe kerülünk, ahol nincs lehetőség a sétálásra, a lábunk apró mozgatása is jó alternatíva lehet. A szakember szerint bármilyen mozgás jobb, mint a mozdulatlanság.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 AUG 19 09:00:00/