Az okostelefonok segíthetnek a szívbetegségek kordában tartásában
Elképzelhető, hogy az okostelefonok forradalmasítják a szívkutatást, mivel pillanatok alatt megbízható, precíz képet adhatnak a felhasználók fizikai aktivitásáról.
„Egy átlagember naponta 46-szor ellenőrzi az okostelefonját. Ha már ilyen szoros a kapcsolat a telefonunkkal, ezt érdemes kihasználni, hiszen így rengeteget tudhatunk meg a szívritmusról, a fizikai aktivitásról és egy sor egyéb fontos tényezőről” – mondja Dr. Euan Ashley, a Stanford University szív- és érrendszeri betegségekkel foglalkozó munkatársa.

A kutatás során a szakemberek 47 ezer amerikait vizsgáltak 50 államból, végül pedig közel 5 ezer résztvevő fizikai aktivitását és szívritmusát térképezták felegy hatperces fitnesz-teszt segítségével.

„Miért hasznos, ha az okostelefon méri az aktivitásunkat? Mert az ember hajlamos túlbecsülni, hogy mennyit is edzett valójában, így az önbevallásos adatok félrevezetők lehetnek. A mobileszközök ezzel szemben naponta többször is megbízható adatokat adnak” – mondja a szakember.

Kiderült az is, hogy akik egész nap aktívak – és nem csupán egy rövid időszak során – azok lényegesen egészségesebbnek mondhatók szívműködésük tekintetében. Az eszköz az orvosok számára nem csak ellenőrzés szempontjából fontos visszajelzés, de célállítás tekintetében is számos kitűnő lehetőséget kínál.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 DEC 20 09:00:00/