Az omega-3 zsírsav hatására csökken a vérnyomás
Azért is érdemes omega-3 zsírsavban gazdag étrendet követni, mert így vérnyomásunk hosszú időn át normális keretek között maradhat – derül ki a Zürichi Egyetem friss kutatásából.
Azért is érdemes omega-3 zsírsavban gazdag étrendet követni, mert így vérnyomásunk hosszú időn át normális keretek között maradhat – derül ki a Zürichi Egyetem friss kutatásából.

A felmérés során 2 ezer fiatal egészséges felnőttet vizsgáltak, és egyértelműen kiderült: minél több omega-3 zsírsav található meg a vérükben, annál alacsonyabb a vérnyomásuk.

„Az embereket a kutatás során négy csoportba osztottuk, attól függően, hogy mennyi omega 3-zsírsav van a vérükben. Azok körében, akik vérében a legmagasabb volt az omega-3 szinte, a vérnyomás ún. szisztolés értéke (az első szám) 4 higanymilliméterrel alacsonyabb volt, mint azok körében, akik vérében a legkevesebb omega-3 zsírsavat mértük. A diasztolés vérnyomás (a második szám)  is 2 Hgmm-vel alacsonyabb volt” – mondja a kutatást vezető Dr. Mark Filipovic, a Zürichi Egyetem munkatársa.

A vérnyomást általában valamelyik karon mérik, felfújható mandzsettás vérnyomásmérő segítségével. A vérnyomás értéket higanymilliméterben (Hgmm) adják meg és két számból áll. Az első szám azt a nyomást mutatja a kar fő artériájában, ami a szív összehúzódásakor alakul ki (szisztolés vérnyomás), a második a szívverések közti szünetben mérhető nyomást mutatja (diasztolés vérnyomás). A 120/80-as vérnyomás számít egészségesnek.

„Mindez azt mutatja, hogy az omega-3 zsírsavban gazdag étrend segít a vérnyomás egészséges szinten tartásában, és megakadályozza a magas vérnyomás kialakulását” – fogalmaz Dr. Filipovic.

Már egy aprócska változás – pl. 5 Hgmm-es csökkenés – is segít abban, hogy a stroke elkerülhető legyen.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 NOV 18 09:00:00/