Az online intervenció segít fenntartani a fogyás eredményét
A Southamptoni Egyetem kutatóinak vezetésével készült tanulmányból az derül ki, hogy az online viselkedési tanácsadás hatékonyan segíti az embereket a fogyásban.

Az már korábban is kiderült, hogy azok a személyek, akik bizonyítékokon alapuló információkat kaptak az interneten keresztül körülbelül 3 kilogrammot fogytak. Most azonban arra is fény derült, hogy a Positive Online Weight Reduction (POWeR)+ online program alkalmazása nagyon rövid szakértői támogatással átlagosan további egy kilogramm fogyást eredményezett 12 hónap alatt, és az ennek a beavatkozásnak alávetett személyek nagyobb valószínűséggel tartották fenn a klinikailag jelentős testsúlycsökkenést a 12 hónap végére.


A POWeR+ programot kifejlesztő Paul Little professzor így nyilatkozott: „Sok ember, aki részesült a POWeR+ intervencióban, képes volt egy éven át fenntartani a fogyás eredményét, sőt még ezt követően is úgy érezték, hogy jobban tudják kezelni a testsúlyukat. Közülük kevesebben folyamodtak más tevékenységekhez, például kereskedelmi fogyókúrás programokhoz a testsúlycsökkentés érdekében.”


A POWeR+ egy olyan online viselkedési beavatkozás, amelyet egy szakképzett ápoló néhány rövid konzultációja támogat. A program önszabályozó és kognitív viselkedési technikákat tanít a pácienseknek, hogy ezáltal hosszú távú, fenntartható módszerekkel fegyverezzék fel őket az egészséges táplálkozási és testmozgási szokások kialakításához.


The Lancet Diabetes & Endocrinology című szaklapban megjelent kutatás során 818 harminc pontos BMI-indexszel rendelkező személy vett részt 24 internet alapú ülésen hat hónap alatt. A résztvevőket véletlenszerűen három csoportba osztották be: egy kontroll csoportba, amely egy egészséges választásokra ösztönző, meglévő online intervencióban részesült, egy POWeR+ csoportba, amely személyes támogatást kapott egy ápolótól, valamint egy másik POWeR+ csoportba, amely nagyon rövid távtámogatásban részesült egy ápolótól (átlagosan 3 e-mail megkeresés és egy telefonhívás). A páciensek testsúlyát a hatodik és a tizenkettedik hónap elteltével a kutatók megmérték, hogy megállapítsák, sikerült-e megőrizniük a fogyásuk eredményét.

Az adatok azt mutatták, hogy bár mindhárom csoport tagjai fogytak, a két POWeR+ intervenciós csoport tagjai több kilogrammot adtak le. Ráadásul a ritka támogatásban részesülő csoport alig valamivel kevesebbet fogyott, mint a személyes tanácsadásban részesülő csoport.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2017 ÁPR 26 17:00:00/