Az optimizmus, jó a szívnek
Félig tele vagy félig üres a pohár? Röviden, ön optimista vagy pesszimista? Jó hír, ha az első kategóriába tartozik. Amerikai kutatók szerint, jobb a szív-és érrendszerre azoknak, akik rózsaszínben látják a világot.

A University of Illinois (USA)kutatói 5100 45 és 84 év közötti egyén szív- és érrendszerének egészségét tanulmányozták . Hét mutató alapján értékelték őket: vérnyomás, testtömeg-index (BMI), vércukor, fizikai aktivitás, a dohányzás... Minden ilyen mérés után feljegyezték:

• 0 "rossz";

• 1 "átlagos";

• 2 "ideális".

Ugyanakkor, a résztvevők a mentális egészségükkel kapcsolatos kérdőívet is kitöltöttek , hogy mennyire optimisták... Az eredmény,  Rosalba Hernandez professzor a tanulmány vezető szerzője szerint, „normális BMI vagy megfelelő koleszterinszint, optimistáknak kétszer nagyobb volt az esélyük az egészséges szív-és érrendszerre, mint a pesszimista társaiknak.” Ez csak egy megfigyeléses tanulmány. Tehát nem próbálják megmagyarázni az eredményeket. Ugyanakkor bizonyos jelek segíthetnek jobban megérteni ezeket az eredményeket. Az optimista résztvevők egészségesebben éltek, fizikailag aktívabbak voltak, és kevesebbet dohányoztak...


Forrás: destinationsante.com - Fotó: Barbara M. (Flickr.com)