Az üdítőgyártók által támogatott kutatásokból sosem derül ki, hogy milyen károsak a cukros italok
Egy nemrégiben közzétett vizsgálat arra a talán is nem is nagyon meglepő összefüggésre hívja fel a figyelmet, miszerint azokat a tanulmányokat, melyek azt mutatják ki, hogy a cukros üdítőitalok és az elhízás vagy a cukorbetegség között semmilyen összefüggés nincs, kivétel nélkül mindig valamilyen üdítőitalgyár támogatja.
Az Annals of Internal Medicine című lapban közzétett kutatást vezető dr. Dean Schillinger, a Kalifornia Egyetem San Francisco-i központjának professzora hozzátette, ugyanígy, azok a kutatások, melyek világosan rámutatnak, hogy a cukros üdítők okolhatók számos esetben az elhízásért és a cukorbetegség kialakulásáért, semmilyen támogatást nem kapnak ezektől a gyártóktól.

Schillingerék hatvan tanulmány néztek át, melyek közül huszonhat olyat találtak, amit vagy az üdítőgyár támogatott, vagy valamelyik benne résztvevő szakembert lehetett az üdítőgyárhoz kötni. Ugyanakkor 34 olyan tanulmányt is találtak, melyek közvetlen összefüggést mutattak ki a cukros üdítők és az elhízás, valamint a cukorbetegség között, melyek közül 33 esetben a tanulmány készítői nem kaptak semmilyen támogatást az üdítőgyártóktól.

A Coca-Cola és a Pepsi az Egyesült Államokban 96 egészségügyi és orvosi csoportot támogatott 2011 és 2015 között, ezek között szerepelt például az Amerikai Szív Szövetség, az Amerikai Diabétesz Szövetség, illetve az Egyesült Államok Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központja is. Az Amerikai Üdítőital Szövetség közleménye szerint, nekik is ugyanolyan joguk van tudományos vizsgálatokat lefolytatni, mint bárki másnak, és ők is a legalaposabb kutatómunkát végzik annak érdekében, hogy a lakosság megfelelő tájékoztatást kaphasson. Amint megfogalmazták: „a mi célunk is az, hogy Amerika lakossága erős és egészséges legyen”.

Schillinger szerint ugyanakkor Amerika lakossága még mindig nagyon tájékozatlan e téren, és ha végeznének egy felmérést a körükben arról, hogy vajon lehet-e bármilyen káros következménye annak, ha valaki napi öt Mountain Dew-t megiszik – amennyit egyébként egy átlag tini fogyaszt Nyugat-Virginiában – , kevesen lennének, akik megemlítenék a cukorbetegséget a kockázati tényezők között.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 FEB 17 12:00:00/