Az új malária elleni vakcina hatékonynak bizonyult a kísérletek során
A Tübingen Egyetem kutatói a Sanaria Inc. nevű céggel együttműködésben mutattak be klinikai kísérletben egy új, malária elleni vakcinát (Sanaria® PfSPZ-CVac), mely 100%-ban hatékonynak bizonyult az utolsó adag után 10 héttel is. A kísérlet során Peter Kremsner professzor és Dr. Benjamin Mordmüller élő malária kórokozót és malária elleni gyógyszert használt az oltóanyag kifejlesztése során. Az eredményeiket a Nature című kiadványban közölték.
A malária az Anopheles szúnyog csípésével terjed. A Plasmodium falciparum nevű parazita felelős a legtöbb malária fertőzésért és halálért világszerte. A korábban kifejlesztett oltóanyagok többsége a kórokozóra jellemző molekulát tartalmazott, azonban nem tudtak elégséges immunitást biztosítani a fertőzés ellen. A tübingeni kutatásban 67 egészséges felnőtt vett részt, korábban egyikük sem szenvedett maláriától. A legjobb immunválaszt annál a kilenc embernél tapasztalták, akik a legnagyobb oltóanyag dózist kapták (háromszor oltották őket, s az egyes oltások között négy hét telt el). A kutatás végére ezen résztvevők 100%-os védelmet élveztek a maláriával szemben.

„Ez a védelem valószínűleg specifikus T-limfocitáknak és a parazitákra adott májban érvényesülő antitest válasznak köszönhető” – magyarázta Peter Kremsner professzor. A kutatók élő malária kórokozót fecskendeztek a résztvevőkbe, mellyel egyidejűleg chloroquinet is adtak az alanyoknak (a chloroquinet évek óta használják a malária kezelésére).

Miután valaki megfertőződött, a Plasmodium falciparum a májba vándorol, hogy ott szaporodjon. Az inkubációs idő alatt az emberi szervezet válaszolhatna a fertőzésre, azonban ennél a stádiumnál a kórokozó nem okoz semmilyen tünetet. Emellett a chloroquine nem hatásos a májban, így nem tudjuk megakadályozni a parazita szaporodását. A malária akkor nyilvánul meg, amikor a kórokozó elhagyja a májat, belép a vérkeringésbe, majd a vörösvértestekbe, ahol folytatja az osztódását és a terjedését.

„Azzal, hogy élő, teljesen aktív kórokozót fecskendezünk a szervezetbe, elértük, hogy egy erős immunválaszt kapjunk” – nyilatkozta a kutatás vezetője, Benjamin Mordmüller. „Emellett minden eredmény arra mutat, hogy ez a védelem nagyon is stabil és hosszú távú. A 100%-os védelmet mutató csoportban a szerzett immunitás 10 hét elmúltával is kimutatható volt, sőt még ennél később is. Mellékhatást nem tapasztaltak a résztvevőknél. A következő lépés az immunitás tesztelése évekkel az oltás után.

Malária az egyik leghalálosabb fertőzés az egész világon. A WHO adatai szerint 2015-ben 214 millió ember fertőződött meg maláriával, s nagyjából 438,000-en haltak meg ennek következtében. Ezen halálozások 90%-a Afrikában történt, s közel háromnegyede öt éven aluli gyermek. A vakcina utáni kutatás majdnem egy évszázada folyik. Egy hatékony oltóanyag könnyebbé tenni a fertőzés elleni küzdelmet, emellett megállíthatná a kezeléssel szembeni rezisztencia elhatalmasodását, illetve jobb védelmet nyújthatna az utazók számára.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 MÁR 08 12:00:00/