Budapest, 2019. március 18., hétfő (MTI) - A budapesti Bethesda Gyermekkórházban is megszólalt hétfőn a muzsika a Bach Mindenkinek Fesztiválon, amelyet Johann Sebastian Bach születésnapja alkalmából rendeznek meg évről évre.

    A zene olyan egyetemes nyelv, amely képes hidat teremteni az emberek és a kultúrák között, emellett a szeretet nyelve is, amely a családokat és az elesetteket is megszólítja - hangsúlyozta Csányi Péter, az egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkár a koncert előtt. A helyettes államtitkár felidézte, hogy a fesztivált immár ötödik éve rendezik meg, de ez az első alkalom, hogy egészségügyi intézményekben is megszólalhatnak az ingyenes produkciók. 
    A héten szerte az országban sok helyszínre eljut a program, sok kórházban felhangzik majd Bach zenéje - közölte a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója. Velkey György emlékeztetett: a fesztiválon a Bethesda Gyermekkórház lélegeztetőgép-vásárlásához gyűjtenek adományt.
    A hétfői rendezvényen részt vett és a közönséget köszöntötte Páva Hanna, az ÁEEK főigazgató-helyettese, Kovács Zalán László fesztiváligazgató, tubaművész és Márta István zeneszerző, a Magyar Fesztiválszövetség elnöke.
    A Bach Mindenkinek Fesztivál 71 település 250 helyszínén, egyebek mellett aluljárókban, tereken és templomokban mintegy 3 ezer fellépő művész közreműködésével valósul meg szerte a Kárpát-medencében március 16. és 25. között. A programok ingyenesek, de egyes koncertekre regisztrálni kell.
    Hétfőn este a budapesti Rendőrségi Igazgatási Központban a Magyar Állami Operaház együttese ad koncertet Oberfrank Péter vezényletével, Szirtes Edina Mókus hegedűművész és Kovács Zalán László tubaművész közreműködésével. A Gödöllői Királyi Kastélyban március 23-án a Magyar Honvédség Tata Helyőrségi Zenekara lép fel Balázs Attila őrnagy és Medveczky Ádám dirigálásával, közreműködik Bábel Klára hárfaművész, Harcsa Veronika énekművész és Demeniv Mihály harmonikaművész.
    A kulturális misszió mellett a fesztivál másik célja a Bethesda Gyermekkórház számára adományt gyűjteni, amellyel egy lélegeztetőgép vásárlását segítik. 
    A fesztivált 2015-ben rendezték meg első alkalommal azzal a céllal, hogy Johann Sebastian Bach művein keresztül kivigyék a klasszikus zenét az utca emberéhez.

MTI

2019 MÁR 21 06:58:00/