Baj, ha együtt alszik pici gyerekével?
Természetesen nem, de gondolja át, miért nem a saját kiságyában alszik a gyerek? Azok a gyerekek ugyanis, akik a szüleik ágyában alszanak, sokkal inkább veszélyeztetettek asztma szempontjából - ha tehát Ön aggódik, mert a gyermek nehezebben vesz levegőt, problémásan alszik, vegye számításba, hogy az asztma korai tüneteiről van szó! 
Az eredmények szerint az egészen kicsi (2 hónapos) csecsemők esetén még nem mutatható ki az összefüggés, azoknál a gyerekeknél azonban, akik még egy évesen is a szülővel alszanak, lényegesen nagyobb gyakorisággal alakul ki 6 éves koruk előtt az asztma. 

Ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy az együttalvásnak következménye az asztma, bár a kutatók ezt sem zárták ki teljesen, sokkal valószínűbb, hogy sokszor épp az vezérli a szülőt, hogy ziháló, nehezen lélegző gyermekét éjszaka se hagyja magára, miközben nem biztos, hogy gondol az asztma lehetőségére. Vagyis az asztmatikus tünetek korai jelentkezésére világíthat rá, a szülői ágy helyett azonban a kivizsgálások, az asztma korai felismerése lenne a jó út. Ezért ha aggódik gyermeke alvásnehézsége, légzésének furcsasága miatt, forduljon inkább szakemberhez!


Forrás: sciencedaily.com
2015 JAN 13 18:57:18/