Befejeződött az egri kórház 7,3 milliárd forintos fejlesztése
Az idén 325 milliárd forinttal több jut az egészségügyre, mint a szocialista kormányok utolsó költségvetéséből - mondta Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott pénteken Egerben, a Markhot Ferenc Kórház 7,3 milliárd forintos fejlesztését lezáró avatóünnepségen.

A fideszes országgyűlési képviselő a magyar egészségügy helyzetéről szólva azt mondta, hogy most rakják vissza a költségvetésbe a 2010 előtt onnan kivont pénzeket. Ennek a folyamatnak a része egyebek között az ápolónők három év alatt ütemezetten megvalósuló 65 százalékos béremelése is.
    A miniszterelnöki megbízott szólt azokról a nehézségekről, amelyekkel a kivitelezés során kellett szembesülni: az egri beruházók nagyon messziről indultak, elrontott és megvalósíthatatlan tervek fémjelezték a kezdeteket, és többször kellett újraéleszteni a projektet. A képviselő külön is köszönetet mondott a kormánynak azért a hétszázmillió forintért, amelyet 2015 végén biztosítottak a beruházás folytatása érdekében.
    "Nem ez lett a világ legjobb kórháza, de nagyon sokat léptünk előre annak érdekében, hogy megnyíljanak a lehetőségek az újabb fejlesztések előtt" - mondta Nyitrai Zsolt.
    Németh László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója elmondta, hogy minőségi diagnosztika kerülhetett Egerbe, és ebben nagy szerepe volt a kormánytól kapott pótlólagos hétszázmillió forintnak.
    Az eseményen közzétett összegzés szerint a "Szervezeti és infrastrukturális megújulás - Markhot Ferenc Kórház" című projekt 7,3 milliárd forintos teljes költsége tartalmazza a kormány által adott többletforrást is.
    A fejlesztés keretében háromszintes technológiai tömb épült, lebontották az elavult épületeket, megújult az eszközpark, korszerűbbé váltak a betegellátás feltételei. Az új technológiai tömbben kapott helyet a sürgősségi betegellátó osztály, a központi intenzív és aneszteziológiai osztály, a tíz műtőből álló műtőblokk, az európai színvonalú központi laboratórium, a központi sterilizáló, valamint az új gyermekosztály.
    A beruházásnak köszönhetően a radiológiai osztályon is végezhetnek kardio-CT-vizsgálatot. Az osztályon egységes géppark áll rendelkezésre, a legmodernebb technológia a digitális röntgenektől az ország egyik legfejlettebb intervenciós berendezésén (érfestő) át a CT- és az MR-diagnosztikában is megjelenik.

Forrás MTI.hu

2017 MÁJ 07 20:51:00/