Bronchiolitis: a vírus in vivo tanulmányozása
A bronchiolitis vírusa évente számos csecsemő kórházi kezeléséért felelős. Nem létezik kezelés vagy vakcina. Ezért, a francia Állami Mezőgazdasági Kutatóintézet (INRA) egyik csoportja, hogy előmozdítsa a kutatást, kifejlesztett egy módszert, amivel in vivo tudják a fertőzést vizsgálni.

Csecsemőknél a respiratorikus szinciciális vírus (RSV) a bronchiolitis fő kórokozója. Ez a betegség rendkívül fertőző és szinte minden 2 éves kor alatti gyermeket érint. Jelenleg nincs kezelés vagy vakcina, ami felvenné a harcot a fertőzés ellen. Az INRA kutatói együttműködve az AP-HP (Párizsi Kórházak) és a Versailles-Saint-Quentin-en-Yvelines Egyetemmel, kifejlesztettek egy új módszert, hogy tanulmányozzák a vírust. Ez lehetővé teszi, hogy több napig figyeljék szaporodását élő egerekben.

Ehhez, a kutatók először a vírus genomjába beillesztettek egy gént, ami lumineszcens fehérjét bocsát ki (luciferáz). Ezt azután a rágcsálók testébe juttatták. Az állatok szájon át is kaptak luciferint. Ez az anyag reakcióba lép a luciferázzal és biolumineszcenciát produkál, amely detektálható egy ultra-érzékeny kamerával. Így a kutatók megfigyelhették a fertőzés fejlődését a rágcsálók orrában és tüdejében, a lumineszcens jel intenzitása a vírus szaporodásának mértékét jelölte. „Ez a módszer viszonylag könnyen megvalósítható, segítségével felgyorsulhat a megoldások keresése ez ellen a fertőzés ellen” -  INRA.


Forrás: destinationsante.com - fotó: Artur Malinowski
2014 OKT 15 21:59:54/