Budapesten tüntettek ki véradókat és véradássegítőket
A véradók napján, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika téri kápolnájában a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) kitüntetéseket adott át.
Az eseményen a sokszoros véradókat, a véradóbarát munkahelyeket és a véradás ügyének támogatóit díjazták, 69-en vehettek át elismerést. A kitüntetettek között van olyan, aki már százhetvenszer adott vért.
Ónodi-Szűcs Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára köszöntőbeszédében azt mondta: ritka az olyan cselekedet, mint a véradás, amelynek során az emberek úgy segítenek, hogy ezért cserébe nem várnak viszonzást. Úgy fogalmazott: az önkéntesek "testük egy részével" járulnak hozzá mások gyógyulásához.
Kiemelte, hogy az egészségügy működtetéséhez évente félmillió egység vérre volna szükség, ehhez képest idén eddig 352 ezren adtak vért, közülük több mint 49 ezren életükben először. A nyári időszak különösen nehéz, hiszen akkor sok a műtét és kevés az önkéntes - tette hozzá.
Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke hangsúlyozta: a véradás "forrasztja egybe" legjobban a humanitárius szervezet hét alapelve közül a pártatlanságot, a semlegességet és az önkéntességet. A véradók "az egyik legnemesebb cselekedetet" hajtják végre - fogalmazott -, a humanitárius szervezet csupán szervezőmunkát végez már több mint nyolcvan éve.
Jákó Kinga, az OVSZ főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon nem vérhiány van, hanem véradóhiány. Azt mondta, ők azért kampányolnak, hogy az emberek értsék meg, a szervátültetéstől kezdve, a csípőprotézis behelyezésén keresztül, minden vérveszteséggel járó betegség gyógyításáig a kezelés alapja az adományozott vér.
A rendezvény sajtóanyagában azt írták, hogy a Magyar Vöröskereszt kezdeményezésére 1988 óta november 27. a véradók napja Magyarországon.
A humanitárius szervezet idén arra is kéri a véradókat, hogy írják meg történetüket a www.veradas.hu oldalon, és osszák meg másokkal a közösségi médián keresztül, hogy személyes példájukkal is népszerűsítsék "az önkéntesség egyik legfontosabb és legszebb formáját" - fogalmaztak.


Forrás: MTI - Fotó: Th U.S. Army (Flickr.com)