Csökken a műhibák száma, ha a külföldi orvosok komolyabb vizsgákon esnek át
Gyakoribb a műhiba az Európai Unión kívülről érkező orvosok esetében, mint a Nagy-Britanniában képzett szakemberek körében. A megoldás a szigorúbb tesztekben rejlik, amely segít csökkenteni a problémákhoz vezető hiányosságokat, például a nyelvi különbséget és az eltérő szokások miatti mulasztásokat.
Jelenleg az EU-n kívülről érkező orvosoknak nyelvi kompetenciájukat és és klinikai alkalmasságukat is vizsgán kell bizonyítaniuk. Ennek ellenére gyakran érkezik panasz rájuk, illetve a műhibák is gyakoribbak, mint a helyi orvosok körében.

A York University munkatársai szerint fontos, hogy az idegenajkú, más kultúrából érkező orvosok szigorúbb vizsgákon essenek át a praktizálás érdekében, illetve ezekre a tesztekre nagyobb gyakorisággal kerüljön sor a későbbiekben is.

„Az igazság az, hogy ha egy orvos a jelenlegi, végtelenül egyszerű nyelvi teszten is többször elbukik, nem alkalmas arra, hogy az Egyesült Királyság területén praktizáljon. Nagyon sokszor nem is a nyelvi hiányosságra érkezik panasz, hanem a finom kulturális különbségek terén bukik el az orvos. Fontos, hogy az országunkban praktizálni szándékozó szakemberek ezen a téren is felkészültek legyenek” – mondja a kutatást vezető Dr. Paul Tiffin.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 MÁR 25 12:00:00/