Debrecenben növekszik a klinikai gyógyszervizsgálatok biztonsága
Magyarországon egyedülálló kezdeményezést indít a Debreceni Egyetem a klinikai gyógyszervizsgálatok biztonságának növelése érdekében - jelentette be az egyetem rektora szerdán sajtótájékoztatón a cívisvárosban.

 Szilvássy Zoltán elmondta: az egyetem sokféle egészségipari aktivitása között a klinikai gyógyszervizsgálatok - a törzskönyvezés előtti vagy az új, törzskönyvezett gyógyszerek hatásának klinikai megfigyelése betegeken - kiemelt szegmenst jelentenek.
    Magyarországon, de Közép-Európában is egyedülálló módon jön létre Hajdú-Bihar megyében egyetemi vezetéssel, a családorvosok, a gyógyszerészek aktív közreműködésével és a betegek bevonásával működő klinikai gyógyszervizsgálati rendszer, amelynek fővédnökségét együtt látja el az egyetem rektora és Debrecen polgármestere - ismertette Szilvássy Zoltán.
    Édes István professzor, a DE klinikai központ főigazgatója a klinikai gyógyszervizsgálatoknál a szakmaiság fontosságát, a biztonságot is jelentő fekvőbeteg-ellátási hátteret emelte ki.
    Nem titkolta: a közelmúltbeli, halálos áldozatot is követelő franciaországi gyógyszervizsgálati események is arra késztették őket, hogy hívják fel a figyelmet a biztonságos klinikai vizsgálatokra, amelyeknek Debrecen nagy hagyománya van.
    Páll Dénes egyetemi tanár, a DE gyógyszerfejlesztési kutatási központjának igazgatója hozzátette: az egyetem klinikai központjában évente 150-160 új klinikai vizsgálatot végeznek, jelenleg 400 aktív vizsgálat van folyamatban.  
    Centrumukban 16 klinikai farmakológus szakorvos és további 100 szakorvos vesz részt a számos betegséget felölelő klinikai gyógyszervizsgálatokban. Ezek a vizsgálatok számos előnyt jelentenek a betegeknek: elérhetővé válik például számukra a legmodernebb terápia a gyógyszertári bevezetés előtt, ugyanis regisztrációra váró, vagy már regisztrált, de még rendkívül drága készítményekhez juthatnak hozzá térítésmentesen - magyarázta a professzor.
    Páll Dénes elmondta: szerdán postáznak Hajdú-Bihar háziorvosainak és gyógyszerészeinek egy információs levelet a Szebb-programról, de 2-3 hónapon belül mindenkit személyesen is felkeresik, hogy a leginkább rászoruló betegeknek - akiknek a kezelésében a forgalomban lévő készítményekkel nem érhető el megfelelő eredmény - mielőbb felajánlhassák a klinikai gyógyszervizsgálatot.
    A program második lépéseként egy most készülő honlapon tájékoztatják majd a betegeket a lehetőségekről, de zöld számot is indítanak ezzel a céllal - fűzte hozzá.
    Bács Zoltán, a DE kancellárja a sajtótájékoztatón emlékeztetett rá, hogy 2013-ban önálló szervezeti egységet hoztak létre a klinikai gyógyszerkutatások koordinálására, s azóta duplájára nőtt az egyetemnek az ebből származó bevétele, ami ma már eléri a teljes 100 milliárd forintos éves költségvetésük egy százalékát.

Forrás: mti.hu fotó: Taki Steve (Flicker.com)
2016 JAN 27 17:46:16/