Dohányzás és hátfájás
Úgy tűnik, a krónikus hátfájás jelentkezése és a cigarettázás összefüggnek, a dohányzóknál háromszor nagyobb valószínűséggel lép fel a fájdalom, mint a nemdohányzóknál. Jó hír, hogy a leszokás jelentősen csökkenti a kockázatot! 
A dohányzás befolyásolja az agyműködést, és megváltoztatja az agy válaszát a hátban érzékelt fájdalomra, az egyén kevésbé lesz képes tolerálni azt. A kapcsolatot a függőség és jutalom mechanizmusokból vizsgálják a kutatók. 

160 felnőtt, hátfájdalommal frissen diagnosztizált személy agyműködését egy év alatt öt alkalommal MRI vizsgálatokkal figyelték meg a kutatók, valamint arra kérték őket, hogy jelöljék meg, mennyire intenzív a fájdalom, hogy dohányoznak-e. 35 fős panaszmentes kontrollcsoporttal vetették össze a vizsgálatokban résztvevő 32 személytől kapott eredményeket.

A kutatók annak a két agyterületnek a működését tanulmányozták mélyebben, amelyek a függőségért és a motivált tanulásért felelősek, és arra jutottak, hogy ezek kritikus fontossággal bírnak a krónikus fájdalmak kialakulásában. A két terültek közti kapcsolat erőssége és a krónikus fájdalom egyértelműen összefügg: a dohányzók agyában nagyon szoros volt az agyterületek kapcsolata, ha viszont időközben a leszokás mellett döntöttek, a kapcsolat gyengülni kezdett, és vele a fájdalom is enyhült. 


Van véleménye?

Írja meg nekünk!
Forrás: sciencedaily.com
2014 NOV 26 00:12:40/