Drámai fogyás érhető el kalóriaszámlálás nélkül is
Bár sokak szerint a kalóriák szigorú számbavétele az, aminek segítségével komolyan fogyhatunk, egy friss kutatás ezt cáfolja. Új-zélandi szakemberek szerint ehetünk annyit, amennyi jólesik, csupán az a fontos, hogy a megfelelő ételek kerüljenek tányérunkra.
A Royal New Zealand College of General Practice munkatársai arra kértek 33 önkéntest, hogy 12 héten át ne számolják a kalóriákat, és ne is sportoljanak többet. A feladatuk között szerepelt, hogy ez idő alatt növényi alapú étrendet kövessenek, a feldolgozott élelmiszereket pedig teljesen iktassák ki étrendjükből.

A kutatási időszak végére a résztvevők átlagosan 10 kilót – vagy annál is többet – fogytak, illetve tartottak meg. Ez alatt az időszak alatt bőségesen fogyasztottak zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű magokat és szóját, és főzni tanultak, hogy ezekből az anyagokból minél változatosabb ételeket készíthessenek. Fontos volt, hogy a résztvevők visszafogják a magas zsírtartalmú ételek fogyasztását, még ha „jó zsírokról” – például avokádóról és dióról – van is szó.

„A tizenkét hetes program végére a résztvevők átlagosan 12,1 kilót fogytak, magasabb önbizalomról és jobb közérzetről számoltak be, valamint koleszterinszintjük is alacsonyabbnak bizonyult” – mondja a kutatást vezető Dr. Nicolas Wright, aki szerint a főzőleckék is nagyban hozzájárultak a sikerhez.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 MÁR 31 17:00:00/