Egészséges receptek - Rakott hajdina
Egy kiadós ebédhez köretnek szuper választás a hajdina, de önmagában főételnek is tökéletes. 

Szeretjük a hajdinát és nem csak azért, mert az egyik legegészségesebb természetes szénhidrátforrás, hanem mert sokkal jobban feldobja az ételeket, mint a hagyományos jól megszokott rizs, vagy krumpli. Ha tehetjük mindenképpen cseréljük le hajdinára, bulgurra, stb. a köreteinket, vagy készíthetünk ilyen csoda rakott ételeket is velük! Lényeg, hogy minél több tápanyagot vigyünk be szervezetünkbe!


HOZZÁVALÓK:


  500 gramm darált pulykahús

  másfél csészényi hajdina

  1 db vöröshagyma

  3 cukkini

  1 nagyobb rózsa brokkoli

  2 marék zöldbab

  2 dl rizstejszín

  só

  bors

  kakukkfű

  bazsalikom


ELKÉSZÍTÉS:

A hajdinát kétszer-háromszor átmossuk, ha van időnk, be is áztathatjuk 1-2 órára, majd kétszeres mennyiségű vízben 20–30 perc alatt puhára főzzük.

Közben az apróra vágott hagymát kevés olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a darált pulykahúst, és fehéredésig pirítjuk. Fűszerezzük kevés sóval, borssal, majd kevés vizet hozzáadva puhára pároljuk.

A cukkinit vékony karikákra vágjuk, a brokkolit rózsáira szedjük. Majd a zöldbabot is hozzáadva, gőz felett megfőzzük a zöldségeket. A végén bazsalikommal és kakukkfűvel ízesítjük őket.

Ha minden megpuhult, beletesszük egy hőálló edénybe először a hajdinát, aztán a darált húst, majd a zöldségeket. A tetején szétoszlatjuk a rizstejszínt.

Végül 200 fokon 30–40 perc alatt készre sütjük.

Forrás: www.egeszsegmagazin.hu - Foto: Mytaste
2016 MÁR 09 10:38:48/