Egészségesebbek azok, akik házi kosztot fogyasztanak
Azok az emberek, akik gyakran fogyasztanak otthon készített ebédet, kisebb eséllyel lesznek cukorbetegek, mint a házi koszthoz ritkábban jutók – tudjuk meg egy friss kutatásból, amely a PLOS Medicine című szaklapban került publikálásra. A lapszám témája a diabétesz megelőzése.
Nemzetközi szinten egyre többen döntenek úgy, hogy éttermekben esznek, és ennek következtében a gyorséttermek népszerűsége is egyre növekszik. A szakemberek szerint ez meglehetősen energiagazdag táplálkozás, ugyanakkor tápanyagokból már kevesebb jut a szervezetnek. Ez gyakran súlygyarapodáshoz is vezet, ami máris növeli a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát.

Eddig nem igazán léteztek kutatások, amelyek az otthoni koszt és a diabétesz közötti összefüggéseket vizsgálták, ezért aztán a Harvard Egyetem Népegészségügyi Iskolájának szakemberei most 2,1 millió résztvevő adatait és önbevallásra épülő válaszaikat vizsgálták. A fő fókuszban az étkezési szokások és a diabétesz álltak, és a kutatók a hosszútávú hatásokat is figyelembe vették.

Azok, akik hetente 5-7 alkalommal otthon vacsoráznak, 15 százalékkal kisebb eséllyel lesznek cukorbetegek, mint azok, akik csak heti kétszer esznek otthon. Kisebb, de statisztikailag még mindig igazolható volt az is, hogy akik otthon készített ebédet visznek magukkal a munkahelyükre, szintén kisebb valószínűséggel betegszenek meg cukorbetegségben.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 FEB 03 12:00:00/