Egészségügy: kiégés és betegbiztonság
Az egészségügyi szakemberek kiégése (burnout) hatással van az ellátás minőségére és a betegbiztonságra.
A School of Science at Indiana University-Purdue University Indianapolis (IUPUI) pszichológusai a burnout hatásairól szóló részletes elemzést végeztek az egészségügyben. A vizsgálatban csaknem 211.000 orvos, nővér és klinikus vett részt. A kiégés különböző aspektusait vizsgálták, úgy mint az érzelmi kimerülés, deperszonalizáció és a csökkentett személyi teljesítmény. Az ellátás minőségét az egészségügyi ellátók és a betegek is értékelték.

A szolgáltató által nyújtott értékelés mind a betegbiztonság, mind a minőségbiztosítás tekintetében szorosabb összefüggést mutatott a kiégés szintjével, mint ugyanezek minősítése a páciens oldalról.

„Egyértelmű az összefüggés: minél magasabb a kiégés szintje, annál rosszabb az ellátás minősége és a betegbiztonság” – mondja Michelle Salyers, a tanulmány szerzője, az IUPUI pszichológus professzora.

A tyúk vagy a tojás?

Vajon a kiégés eredményezi az ellátás minőségének a romlását? Vagy a minőségi ellátás hiánya eredményezi a kiégést? Esetleg létezik egy harmadik faktor, mely mindkettőre hatással van?

A tanulmány eredménye üzenet lehet az egészségügy finanszírozóinak, a politikai döntéshozóknak és intézetvezetőknek, hogy amennyiben a betegek ellátásának javítására törekednek, úgy nem lehet megfeledkezni a munkaerő jólétének biztosításáról sem.

A tanulmány a Journal of General Internal Medicine folyóiratban jelent meg.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 JAN 02 09:00:00/