Egy karra tehető, speciális tapasz lehet az új megoldás migrénes rohamok ellen
A migrén a fejfájás egy olyan formája, mely rohamokban jelentkezik, heves, szinte elviselhetetlen fájdalommal és gyakran kellemetlen társtünetekkel (pl. hányinger, hányás, szikralátás, időszakos látásvesztés, hang-és fényérzékenység, levertség, stb.) is együtt jár. Igazán hatékony kezelési módnak egyelőre csak a gyógyszeres terápia mutatkozott ellene.
Egy izraeli kutatócsoport viszont ígéretesnek tűnő alternatív kezelési módot talált a migrénes fájdalmak csökkentésére, egy általuk kifejlesztett, karra tehető tapasz segítségével. ”A gumielektródákból és chipből álló tapasz elektromos impulzusok leadásával blokkolni képes a fájdalomjelek eljutását az agyba”- magyarázta el a tanulmány vezetője, Dr. David Yarnitsky, a Haifai Rambam Medical Center Neurológia részlegének elnöke.

Az eszköz hatékonyságát 71 migrénes páciensen tesztelték, akiknek átlagosan havi 2-8 migrénes rohama volt, és nem álltak semmilyen profilaktikus (megelőző) kezelés alatt. A betegek feltették a tapaszt, a roham kezdetének érzékelésekor, az eszköz pedig a rajta beállítható 4 különböző intenzitású impulzusok egyikét, vagy egy álimpulzust adott le a pácienseknek random módon. A magasabb fokozatú impulzusokban részesült páciensek 67 %-a számolt be legalább 50%-os fájdalomcsökkenésről a kezelés megkezdését követő 2 órával, összehasonlítva az álstimulusban részesültek 26%-ával. A közepes és magas intenzitású fájdalmat átélő résztvevőknek pedig 58%-a számolt be egyértelmű fájdalomcsökkenésről, vagy a fájdalom teljes megszűnéséről a legmagasabb fokozatú impulzus leadását követően, összehasonlítva az álstimulusban részesültek 24%-ával.

Ezek az eredmények megközelítették a súlyos migrénes rohamokban gyakran alkalmazott triptán gyógyszercsoport effektivitását. Ez a módszer több megkérdezett szakember szerint is nagyon ígéretesnek tűnik, mert alkalmazása fájdalmatlan és a gyógyszeres kezelésekkel ellentétben szinte egyáltalán nincsenek mellékhatásai. Yarnitsky reményei szerint eszközük megállja majd a helyét az elkövetkező klinikai tesztelések során, és hamarosan elérhetővé válik majd az egészségügyi piac, és így a migrénes páciensek számára is.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 MÁR 17 12:00:00/