Egy új fájdalomcsillapító, melynek nincs mellékhatása?
Az Universitätsmedizin Berlin kutatói felfedezték a fájdalomcsillapítás egy új módját. A csoport számítógépes szimuláció segítségével analizálta az ópioid receptorok közötti interakciókat. Állatmodelleken használva az új morfinszerű molekula hatékonyan csökkentette a fájdalmat a gyulladásos szövetekben. Mindezek mellett, az egészséges szövetek nem szenvedtek a mellékhatásoktól. Az eredményeket a Science című kiadványban publikálták.
Az ópioidok az erős fájdalomcsillapítók csoportjába tartoznak. Általában a szövetkárosodás és gyulladás okozta fájdalom kezelésére használják, így műtét, idegsérülés, ízületi gyulladás vagy daganat okozta szenvedés enyhítésére. A leggyakoribb mellékhatások közé a bágyadtság, hányinger, székrekedés, függőség és légzési elégtelenség tartoznak.

„Az ópioid receptorok károsodott szövetekben való működésének analízisével szerettünk volna hasznos információkat nyerni egy új, mellékhatások nélküli fájdalomcsillapító kifejlesztéséhez” – nyilatkozta Prof. Dr. Christoph Stein, a Campus Benjamin Franklin aneszteziológia és intenzív terápia részleg vezetője. Dr. Marcus Weberrel (Zuse Institute Berlin) való együttműködés keretében számítógépes szimuláció segítségével a kutatóknak sikerült analizálni a morfinszerű molekulák működését. Sikeresen azonosítottak egy új mechanizmust, mely segítségével enyhíthető a fájdalom az egészséges szövetek megkímélésével.

A műtét utáni és a krónikus fájdalom kezelése ezek után mellékhatások nélkül is lehetségessé válik. A kutatás első szerzői, Dr. Viola Spahn és Dr. Giovanna Del Vecchio magyarázták: „A hagyományos ópioidokkal szemben a mi NFEPP prototípusunk csak savas környezetben kötődik az ópioid receptorokhoz. Ez azt jelenti, hogy az aktiválódás csak sérült szövetben jön létre, így nem okoz légzési depressziót, bágyadtságot, függőséget vagy székrekedést.” A számítógépes szimuláció során sikerrel működött a prototípus, a következő lépés már a valós kísérlet.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 JAN 18 12:00:00/