Egy új teszt segítségével évekkel korábban kiszűrhető a glaukóma
Ausztrál tudósok egy olyan új protokollt fejlesztettek ki, amelynek segítségével a vakságot is okozó glaukóma akár négy évvel évvel korábban is kiszűrhető, mint a jelenlegi technikák segítségével.

Az új módszer lényege, hogy a páciens aprócska fénypontokat figyel, amelyek különböző méretűek és intenzitásúak. Amikor a páciens ezeket nem (megfelelőképpen) érzékeli, akkor valószínűsíthető, hogyan olyan vakfoltok vannak a szemben, amely glaukómára utal, illetve a perfériális látás elvesztése is megkezdődött.


Az Ophthalmic and Physiological Optics című szaklapban publikált kutatás során 13 pácienst vizsgáltak az új technika segítségével.

„A glaukóma jelenleg vezető ok a világon, ami vaksághoz vezet. A problémát tovább fokozza, hogy a szembetegségnek a korai szakaszban egyáltalán nincsenek tünetei számos esetben” – mondja a kutatást vezető Michael Kalloniatis.


A szakember szerint a betegség pontos oka máig tisztázatlan, és jelenleg nem létezik gyógymód. Ugyanakkor a modern eljárások segítségével a folyamat lassítható, többnyire szemcseppek segítségével, amelyek csökkentik a szemnyomást.

Így a tudósok egyetértenek abban, hogy a glaukóma korai felismerése a kulcs abban, hogy a visszafordíthatatlan látásvesztés késleltethető legyen.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2017 ÁPR 23 12:00:00/