Egyes aktivitásmérő eszközök 25 százalékkal több lépést számolnak, mint amennyit megtettünk
Óriási népszerűségnek örvendenek a lépésszámlálók, pedig számos eszköz ezek közül kimondottan megbízhatatlan: még akkor is lépéseket regisztrál, amikor az asztalnál ülünk.
Egyre több ember számára jelentenek fontos segítséget az egészséges életmódért folytatott harcban a lépésszámlálók. Sokan tűzik ki maguk elé a célt, hogy minden nap 10 ezer lépést tegyenek meg, egy friss kutatás szerint azonban a lépésszámlálók becsaphatnak: a kéz mozgását is lépésként regisztrálják, ezért akkor is lépéseket érzékelnek, amikor ülünk.

A Fitbits azok között az eszközök között van, amely a mérések szerint akár 25 százalékkal több mozgást rögzít, mint amennyire ténylegesen sor került. A szakemberek olyan önkénteseket végeztek, akik egy íróasztalnál ültek vagy épp mozdulatlanul állva mosogattak.

A probléma oka az, hogy az eszközben egy aprócska készülék, az ún. accelerométer érzékeli a mozgást, de a lépések mellett a karok mozgását is, így egyik híján a másikról is azt a képet adja, hogy lépéseket tettünk meg.

A National University of Ireland munkatársai megállapították, hogy sokan azok közül akik úgy gondolták, hogy 10 ezer lépést tettek meg, valójában csak 7500-at léptek.

Az anyag a PLOS One című szaklap friss számában került publikálásra.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 FEB 12 12:00:00/