Egyes elektromos eszközök megzavarhatják a pacemakert
Egy a Circulation című lapban közzétett kutatás szerint a háztartásokban megtalálható különféle eszközök által létrehozott elektromos és mágneses mezők megzavarhatják a pacemakerek működését, ezáltal veszélyt jelenthetnek azokra a betegekre, akiknek a szívritmusát ilyen eszköz szabályozza.
Amint arról a kutatást vezető Andreas Napp, az Aachen Egyetemi Kórház munkatársa beszámolt, a pacemakerrel élők naponta érintkeznek elektromágneses kisugárzással, de alapesetben ez nem jelent rájuk különösebb veszélyt, feltéve, hogy nincsenek túlságosan közel az illetőhöz, illetve nincsenek a legmagasabb fokú érzékenységi szintre állítva.

A kutatók 119 pacemakert viselő embert kísértek figyelemmel, majd elektromágneses eszközöket helyeztek a környezetükbe, melynek frekvenciáját a normális mértékről (50-60 Hz) fokozatosan emelték egyre magasabbra. Az eredmények azt mutatták, hogy az eszközök akkor zavartak be a pacemakerekbe, ha maximum érzékenységre állították azokat, illetve, ha kartávolságba kerültek az érintettekhez. Ilyen esetben a szívritmus túlzottan lelassult, ami veszélyes lehet a betegre nézve.

Az elektromágneses eszközök közé tartozik például számtalan áram nélkül működő háztartási eszköz, illetve szórakoztatóipari termék, ezért akik pacemakerrel élnek, különösen figyeljenek oda, hogy azokat rendeltetés szerűen, biztonságosan használják.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 MÁR 03 17:00:00/