Egyes rákgyógyszerek arthritiszt okozhatnak
Egy nemrégiben végzett kutatás rámutatott, hogy egyes rákgyógyszerek megnövelhetik az ízületi betegségek, például az arthritisz kockázatát. Amint arról dr. Clifton Bingham, a baltimore-i Johns Hopkins Arthritisz Központ igazgatója beszámolt, mivel egyre több beteget kezelnek ezekkel a gyógyszerekkel, várhatóan a panaszok száma is nőni fog a jövőben.

Az olyan gyógyszerek, mint például az ipilimumab vagy a nivolumab ún. ellenőrzőpont-gátlóként is ismertek, és 2012, illetve 2016 között a Johns Hopkins Kimmel Rák Központban ezek kombinációjával kezelt betegek közül tizenhárman – vagyis az összes kezelt beteg 1,3 százaléka – arthritiszes lett, vagy egyéb olyan autoimmun betegség alakult ki náluk, amely szem- és szájszárazsággal jár együtt.


A kutatást vezető dr. Laura Cappelli, a Johns Hopkins Orvosi Iskolájának reumatológusa nem lepődött meg a vizsgálati eredményeken, hiszen a fenti gyógyszerek az immunrendszerre hatnak, így könnyen okozhatnak reumatológiai problémákat. Ezzel együtt fontos, hogy amikor egy orvos ezeket a gyógyszereket írja fel a betege számára, számoljon ezekkel a mellékhatásokkal, és a páciensek figyelmét is hívja fel rájuk, hogy szükség esetén időben jussanak el reumatológushoz a problémájukkal.


A vizsgálat részleteiről az Annals of the Rheumatic Diseases című lapban olvashatnak az érdeklődők.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 JÚL 06 09:00:00/