Életmódváltással a vérnyomásunk 10 Hgmm-rel is csökkenhet!
Az első online megszervezett, dupla vak kísérlet során, ahol a résztvevők interneten keresztül kapták az életmódváltással kapcsolatos tanácsokat 10 Hgmm-rel csökkent a szisztolés vérnyomásuk (a vérnyomás értékek közül a magasabb szám) a kontroll csoporthoz képest, ahol mindössze 6 Hgmm-rel. A kutatást az American College of Cardiology 66. évi találkozóján mutatták be.
„Az elektronikus tanácsadás (e-Counseling) hatékonysága hasonló a vérnyomáscsökkentő gyógyszerekéhez” – nyilatkozta Robert P. Nolan, PhD, az University Health Network munkatársa, az University of Toronto docense, a kutatás vezetője. „Hisszük, hogy az életmódbeli tanácsadás kiegészítője és hatékonyság növelő társa lehet a vérnyomáscsökkentés gyógyszeres terápiájának.”

A kutatásban 264, átlagosan 57,5 éves beteg vett részt, 58%-uk nő volt. A kezdetekor az átlagos vérnyomás 140/90 Hgmm volt (ez az I. fokú magasvérnyomás alsó határa). 39-en tartoztak a résztvevők közül a II. fokú magasvérnyomással rendelkezők közé (ez 160/100 Hgmm feletti vérnyomást jelent). A betegek 83%-a már szedett legalább egy gyógyszert vérnyomás csökkentése céjából.

A résztvevők a Heart of the Stroke Association of Canada honlapján keresztül regisztráltak, majd véletlenszerűen a kontroll csoportba, illetve az e-Counseling csoportba kerültek. Mindkét csoport négy hónapon keresztül heti rendszerességgel kapott emailt, további négy hónapig minden második héten, s a 12 hónapos kísérlet utolsó négy hónapja során már csak havonta. Az e-Counseling csoportnak küldött emailek olyan linkeket tartalmaztak, melyek interaktív eszközök és multimédia segítségével növelik a motivációt és a képességet egy egészséges életmód fenntartására. Ezek alatt olyan videókat értünk, melyben betegek beszélnek a saját életükben hozott változások jótékony hatásáról, továbbá étrend ötletekről és az ajánlott fizikai aktivitás szintjéről olvashatunk bővebben. A kontroll csoport tagjai általános információkat olvashattak az egészséges életmódról és a vérnyomás csökkentésről.

„Az e-Counseling típusú tanácsadást szerettük volna megismételni úgy is, hogy a résztvevők személyesen kapják egy éven keresztül az egészséges tippeket” – magyarázta Nolan. „60 évnyi kutatás eredményeit próbáltuk ki a gyakorlatban, bevetve a motivációs interjúk és a kognitív viselkedési terápia eszközeit.”

A résztvevőkkel összesen háromszor találkoztak a kutatók: a kutatás kezdetekor, 4 és 12 hónap után. Vizsgálták a vérnyomás értékeket, a pulzusnyomást (a szisztolés és a diasztolés vérnyomás különbségét), a nem HDL koleszterin szintet és megállapították a Framingham szerinti kockázat pontszámát, mely megbecsüli a következő 10 évben bekövetkező szívbetegség vagy stroke valószínűségét. Emellett a fizikai aktivitásban, gyümölcs- és zöldségfogyasztásban, illetve a dohányzásban bekövetkező változást is figyelték.

12 hónap után az e-Counseling csoportban átlagosan 10 Hgmm-rel csökkent a szisztolés vérnyomás, míg a kontroll csoportban mindössze 6 Hgmm-rel. Az eredmény minden betegnél hasonló volt, s nem függött a kiindulási vérnyomástól. Néhány eredmény különbözött a két nemnél. Például az e-Counseling csoport férfi tagjainál a diasztolés vérnyomás 4 Hgmm-rel csökkent (a kontroll csoportban 1,5 Hgmm-rel), míg a nőknél mindkét csoportban 6 Hgmm-rel. A fizikai aktivitás szintje növekedett az e-Counseling csoportban, míg a kontroll csoportban csökkent. A gyümölcs- és zöldségfogyasztásban nem tapasztalták változást. A résztvevők mindössze 9%-a vallotta magáról, hogy dohányzik, így erre vonatkozó adatokat nem tudtak közölni a kutatók.

Nolan szerint a kutatásnak azonban meg vannak a maga buktatói. A résztvevők mind nagyon motivált emberek, hiszen felkerestek egy honlapot egészségre vonatkozó információk után kutatva. Emellett a betegek tanultak voltak, legtöbbjük rendelkezett felsőfokú végzettséggel. További kutatások szükségesek az eredmények alátámasztására.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 MÁR 23 12:00:00/