Elkészült a pécsi rehabilitációs központ
780 millió forintos beruházásnak köszönhetően épült meg a PTE rehabilitációs központja.

Az európai uniós források felhasználásával elkészült, a klinikai központ Rét utcai telephelyén álló modern kórházi részleg neurológiai, kardiológiai és pulmonológiai betegek gyógyászati utókezelését fogja segíteni.

Az eseményen Bódis József, a PTE rektora az egészségügyi igények változásával kapcsolatban azt mondta, a betegek ma már nemcsak meggyógyulni szeretnének, hanem a betegség előtti vagy annál is jobb életminőségben szeretnék folytatni életüket. Ez pedig rehabilitáció nélkül elképzelhetetlen - fűzte hozzá.

Az intézmény írásos összegzése szerint a PTE neurológiai és idegsebészeti klinikájához közvetlenül is kapcsolódó, kétszintes kórházi szárny emeletén 25 ágyas fekvőbetegrészleget alakítottak ki. Az 1600 négyzetméteres új épületben végzik a balesetek vagy vérzések következtében fellépő idegrendszeri károsodások miatti akut ellátás utáni fekvőbeteg-rehabilitációt, valamint a szív- és tüdőgyógyászati betegek ambuláns rehabilitációját is.

Cserháti Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) rehabilitációs szakellátás fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa felidézte, hogy a rehabilitáció az egészségpolitikai gondolkodásban sokáig a sor végén volt. 

A pénteken avatott intézménnyel kapcsolatban úgy fogalmazott, "ilyen magas színvonalú, súlyos agysérülteket ellátó osztályok nem a semmiből szoktak kinőni". A miniszteri biztos felidézte, hogy mintegy ötmilliárd forintot költött tizenkét egészségügyi intézmény és alapítvány a rehabilitációs szolgáltatások infrastrukturális fejlesztésére a Dél-Dunántúlon egy 2012-ben kezdődött és a napokban záruló projekt keretében.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), Pécs polgármestere az átadáson hangsúlyozta, az egészségügyi fejlesztések az ellátásbővülés mellett a város pozícióit is erősítik.


Forrás: www.mti.hu - fotó: Attila Molnár (flickr.com)
2015 DEC 04 08:40:00/