Elveszthetik hallásukat a paracetamolt és ibuprofent szedő nők
Azok a nők, akik akár csak hetente kétszer vesznek magukhoz paracetamolt vagy ibuprofent hat éven át, a hallásukat kockáztatják – derül ki egy friss kutatásból.
Húszból egy részleges siketséggel küzdő nő a fájdalomcsillapítók miatt veszítheti el hallását. Ennek oka abban rejlik, hogy a belső fül vérellátása a népszerű fájdalomcsillapítók hatására csökken, így a zaj okozta károsodás valószínűbbé válik.

Arról, hogy a fájdalomcsillapítók is okozhatták a problémát a többség nem is tud. Hasonló a helyzet a középkorú férfiakkal is, viszont a nők nagyobb arányban használnak paracetamolt és ibuprofent fej- és hátfájásuk csillapítására.

„A hallásvesztés rendkívül gyakori probléma, ami az életminőséget jelentősen befolyásolja” – mondja a kutatást vezető Dr. Gary Curhan, a Brigham and Women’s Hospital munkatársa. A szakember szerint fontos, hogy a kockázati tényezőket időben azonosítsuk, hogy a hallávesztés elkerülhető legyen.

A felmérés szerint tizenkét nőből legalább egy heti kétszer vesz magához paracetamolt, még a rutinfájdalmak elkerülése érdekében is, aminek hatására máris 9 százalékkal nő a hallásvesztés kockázata.

A kutatás során összesen 55 850 nő adatait vizsgálták, akiknek életkora 44 és 69 év között alakult.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 DEC 20 16:00:00/