Énekléssel a horkolás ellen?
Tudta, hogy napi 20 perc énekléssel csökkenthető a horkolás mértéke? 

Az Exeter University egy érdekes kutatásban 60 krónikus, 60 enyhe és 60 közepes mértékben horkoló embert vizsgált 3 hónapon keresztül. Az érdekesség az volt a vizsgálatban, hogy napi 20 percet énekléssel kellett tölteniük a résztvevőknek a kutatóktól kapott hanganyagok segítségével. A kontroll csoport tagjai a vizsgálat ideje alatt nem változtattak addigi életmódjukon, csupán annyiban, hogy többet énekeltek.


A kutatók a vizsgálat végén megállapították, hogy a rendszeresen éneklőknél jelentősen csökkent a horkolás súlyossága és javult az alvás minősége.


A tudományos magyarázat pedig az, hogy akik erőteljesen horkolnak, azoknál általában gyengébbek a torok bizonyos izmai. Alvás közben ezek az izmok ellazulnak és a ki-be áramló levegő a felső légutak lágy szöveteit mozgásba hozza.


Persze nem mindenkinek segít az éneklés, hiszen a gyenge izomzat csak az egyik lehetséges kiváltó oka lehet a horkolásnak. Előidézhetik ugyanis bizonyos betegségek, pl. pajzsmirigy rendellenességek, vagy kiváltó ok lehet a dohányzás, alkoholfogyasztás és az elhízás is.


Ha ön erősen horkol és sok panasz érkezik az álmatlanságra, érdemes kipróbálni a napi 20 perc éneklést, de ha nem is az éneklést, a beszédtechnika is javíthat a horkoláson!



Forrás: https://egeszsegmagazin.hu - Foto: mirror.co.uk