Erős havazások után több az infarktus
Akik olyan helyen élnek, ahol télen erős havazásra lehet számítani, kétszer is gondolják meg, hogy nekivágnak-e a hólapátolásnak, egy nemrég közzétett tanulmány szerint ugyanis, havazás idején sokkal többen – és elsősorban férfiak – kerülnek kórházba szívrohammal vagy infarktussal, aminek a szakemberek szerint a hólapátolás révén kifejtett megerőltető fizikai munka az oka.
Amint arról a Canadian Medical Association Journal című lapban közzétett tanulmányt készítő dr. Nathalie Auger, a Montreal Egyetemi Kórház Kutató Központjának munkatársa beszámolt, a hólapátolást többnyire férfiak végzik, főleg nagyobb mennyiségű hó esetén, mivel ez egy igen megerőltető tevékenység, amely a maximum szívritmus 75 százalékánál magasabb szívritmust igényel, és ez a szív- és érrendszerre mindenképpen hatással van.

A kutatók 128 073 kórházi esetet néztek végig, valamint 68 155 szívinfarktusból bekövetkező halálesetet, melyek mind Quebec tartományban történek 1981 és 2014 között. Az elemzések csak azokra a hónapokra szorítkoztak, amikor hóesés volt, vagyis novembertől áprilisig, és valamennyi érintett terület részletes időjárási jelentését is kikérték az adott időszakokra vonatkozóan.

Az eredményekből kiderült, hogy az infarktusok 60 százaléka férfiaknál következett be, és az esetek egyharmada havazást követően történt, a két dolog közötti összefüggés pedig annál magasabb volt, minél tovább tartott a hóesés. Mindez akkor is igaz volt, ha olyan egyéb körülményeket is figyelembe vettek, mint az életkor, az szív- és érrendszer állapota, illetve az egyéb egészségügyi körülmények, viszont csak férfiak esetében volt igaz, nőknél nem mutattak ki hasonló összefüggést.

Bár a szerzők nem jelentették ki egyértelműen, hogy a hólapátolás szívrohamot okoz, arra azért mindenképpen felhívták a figyelmet, hogy nagyobb havazások után mindenki a saját fizikai és egészségi állapota függvényében vágjon csak bele a hótakarításba, mert ezzel elkerülhető a szívinfarktus kockázata.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 FEB 22 13:00:00/