Ez az, amit az orvosok nem mondanak el a fiatal, túlsúlyos felnőtteknek
Rengeteg túlsúlyos, fiatal amerikai felnőtt nem tudja, hogy vesebeteg lehet.

„Noha a krónikus vesebetegség inkább az idősek körében jelenik meg, sajnos sokkal korábban is kialakulhat, különösen akkor, ha nem vesz részt rendszeresen a veszélyeztetett csoportba számító páciens” – mondja a kutatást vezető Dr. Michal Melamed, a New York-i Albert Einstein College of Medicine munkatársa.


Melamed és csapata közel 7 ezer 20 és 40 év közötti felnőtt adatait vizsgálta. Kiderült, hogy a túlsúlyos mexikói amerikaiak 11, illetve a fehérek és feketék közel 6 százaléka esetében kimutatható az emelkedett fehérje albumin szint a vérben. Ez az állapot az albuminuria, amely arra utal, hogy a vese nem normálisan működik.


Azoknak a felnőtteknek a körében, akiknél kimutatható az albuminuria, csupán 5 százalék kapott olyan diagnózist, amely vesebetegségre utal a PLOS ONE című szaklapban publikált kutatás szerint.


Mivel az amerikaiak mintegy egyharmada küzd krónikus vesebetegséggel élete során, fontos a problémáról beszélni. Mivel azonban a többség csak időskorban döbben rá a betegségre, a fiatalkorban történő szűrővizsgálatok kiemelkedő jelentőségűek.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 JÚN 10 16:00:00/