Fájós nyakra legjobb a mozgás!
Az ülő életmódnak köszönhetően számtalan betegség és állapot keseríti meg az emberek mindennapjait. Ilyen például a kínzó nyaki fájdalom.
Jó hír azonban, hogy megfelelő mozgásterápiával helyreállítható a test statikai egyensúlya, így egy idő után már nem fog problémát okozni, ha a monitort kell nézni az irodában. 

Abnormális testtartás a számítógép előtt

Az ülőmunka során a legtöbben elfeledkeznek a helyes tartásról, és görnyedten gépelnek, melynek során a fej is gyakran előrébb kerül. Ehhez az abnormális pozícióhoz igen könnyű hozzászokni, aminek eredménye a különböző mozgásszervi panaszok megjelenése. A fej előrebillenése és lehajtása miatt a nyak izmai tartósan megfeszülnek, az izomegyensúly megbomlik és bizonyos izmok megrövidülnek - ennek eredményeként ún. trigger pontok, vagyis izomcsomók keletkeznek, melyek nyomhatják a környező idegeket, fájdalmat generálva ezzel. Ez a fájdalom kisugározhat a karokba, a hátba, sőt, akár krónikus fejfájást is előidézhet a probléma.

Érdemes tudni, hogy a túlterhelés és a tartós izomfeszülés következtében a nyak csigolyái elmozdulhatnak, és olyan degeneratív folyamatok indulhatnak el, mint a porckorongsérv vagy a nyaki gerinc kopásos megbetegedése.

Mozgásterápiával véget vethet a fájdalomnak

Bár igazán jól eső érzés, és valamelyest segít is, amikor munka közben felállunk és elvégzünk pár gyakorlatot, viszont ha már kialakult a probléma, akkor ez sajnos kevés. Ugyanis az évek alatt rögzült hibás tartásból eredő izomcsomók eltűntetéséhez - és az olyan szövődmények kezeléséhez, mint pl. a nyaki gerincsérv - hosszabb út vezet. Az esetek többségében személyi edző segítségére van szükség - természetesen szakorvos jóváhagyásával! Az edző ugyanis felmérve a paciens aktuális állapotát és figyelembe véve esetleges orvosi leleteit, annak aktív közreműködésével helyreállítja a test statikai egyensúlyát, és megszünteti a túlzott izomfeszülést.

A nyaki panaszok orvoslása érdekében elsősorban a hátizmok megerősítésére van szükség, hiszen a kialakult problémák elsősorban a gyenge hátizmoknak köszönhetők. A gyakorlatok során külön figyelmet kapnak a rombusz izmok, a trapézizom, de a hanyag tartás miatt a has izmait is erősíteni kell. Ezt követően a nyak izmairól lekerül az extra teher, aminek következtében egy idő után megszűnik az itt lévő izomfeszülés és fájdalom, illetve az izomcsomók eltűnnek. Mindemellett a mellizmok nyújtása kiemelten fontos, mivel az asztalnál felvett ülőpozíció során a mellizmok rövidült állapotba kerülnek. Emiatt a vállak fokozottan előre esnek, a nyak abnormális helyzetéhez is hozzájárulnak.

Fontos, hogy az illető szakszerű segítségben részesüljön, hiszen a gyakorlatok helytelen kivitelezése nem hogy nem javít az állapoton, de ronthat is rajta - figyelmeztet Németh Vivien, aki hozzátette, hogy az otthoni gyakorlatok rendszeres elvégzése ugyanolyan fontos, mint az edzőteremben. Ráadásul a mielőbbi javulás érdekében az irodában is érdemes bizonyos ajánlásokat betartani.


Forrás: medipress - pixabay
2016 OKT 24 09:00:00/