Felejtsék el a fogyókúrákat!
A fogyókúrák sikere nem gyengül a lakosság körében, azonban nem túl népszerűek a szakembereknél. Interjú Vittorio Giustival a Broye-i Kórház Szív- és Metabolikus Centrum (Svájc) igazgatójával.

A fogyókúrákra az orvosok már ujjal mutogatnak. Miért?

Hosszú távon, minden fogyókúra hatékony, ha az elhízás a cél! Sőt, azt tapasztaltuk, hogy az emberek többsége, akik elhízással küszködnek, akkor fogyókúráztak először, amikor a súlyuk normális volt.

Elejinte működik. Mi az oka annak, hogy hosszú távon mégis kudarcba fullad a fogyás?

A fogyókúra megköveteli az ételek korlátozását, ami frusztrációt okoz, már ez önmagában elősegítheti az étkezési zavarok kialakulását. Ezért meg kell fontolni a hosszú távú változtatást, amely a táplálkozási szokásokat veszi célba és nem korlátoz diétával. Továbbá, a fogyókúrák nem hatékonyak, mivel csak rövidtávon tartják be azokat, míg az elhízás egy krónikus betegség.

Mindkét esetben, a páciens csökkenti a táplálékbevitelt. Mi a különbség a fogyókúra és az táplálkozási szokások megváltoztatásában?

Egy fogyókúra rögzített, merev és előre kiszabott sémát követ. A táplálkozási szokásokon maga a páciens változtat a szakember tanácsait követve. A tájékoztatás után, a páciens dönti el, hogy min akar változtatni. Ő hozza meg a döntéseket és ez itt a lényeg.


Forrás: www.planetesante.ch - Fotó: shira gal(Flickr.com)