Felfedezték a gént, ami miatt kevesebbet eszünk
Létezik egy gén, amely jelzik az agy számára, hogy fejezze be az evést, és arra motiválja az embert, hogy kezdjen el mozogni. A szakemberek fonálférgeket vizsgáltak, amelyeknek génállománya 80 százalékban megegyezik az emberi génkészlettel, és így bukkantak nyomára annak a génnek, amely a túlevés megakadályozásáért és a testmozgásért felelős.
Az ausztrál és dán szakemberek által felfedezett, ETS-5 nevű molekulát kódoló gén feladata, hogy az agy és a bél között információt szállítson. A fonálféreg, másnéven Caenorhabditis elegans agya igen egyszerű, viszont a génállománya hasonló az emberéhez, ezért könnyen lemodellezhető az ETS-5 viselkedése.

„Amikor a bélbe elegendő mennyiségű zsír jutott, az agy üzenetet kap arról, hogy szüneteljen a mozgás, így a szervezet pihenésre készül. Amikor az állatok alultápláltak, izegnek-mozognak és keresik a táplálékot, ha azonban jóllakottak, alvásközeli állapotba kerülnek” – mondja a kutatást vezető Roger Pocock, a melbourne-i Monash University munkatársa.

Ez a gén tehát az, amelynek hatására jóllakottságérzetünk lesz, és nem ritkán elálmosodunk étkezés után – derül ki a kutatásból. Mindez azért számít korszakalkotó felfedezésnek a szakemberek szerint, mert így idővel sor kerülhet egy olyan gyógyszer kifejlesztésére, amely segít az étvágy csökkentésében, és így elkerülhető az elhízás is.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 FEB 21 09:00:00/