Fogmosással a rák kialakulása ellen
A fogmosás nemcsak meggátolja a fogszuvasodást, hanem csökkentheti is a rák kockázatát. Egy friss kutatás eredményei szerint a szánkban található baktériumokból megjósolható, hogy milyen típusú rák kialakulására van kockázatunk.
Bár a tanulmány eredményei alapján egyelőre nem lehet közvetlenül megállapítani az összefüggést, de az amerikai kutatók úgy vélik, hogy a baktériumok a véráramba kerülve bejutnak a szervekbe, ahol “megfertőzik” a szöveteket. Számos tanulmány talált kapcsolatot a mellrák, a hasnyálmirigyrák, nyelőcsőrák, bélrák és bizonyos baktériumok között. További kutatások révén a tudósok remélik, hogy egy nap képesek lesznek megállapítani a szervezetben jelenlévő baktériumokból, hogy milyen típusú rák kialakulására nagy a kockázat.

Dr. Jiyoung Ahn, a New York-i Orvosi Egyetem docense szerint a mikrobium kutatás relatíve új. A Live Science-nek azt nyilatkozta, hogy valójában a tudósok csak az elmúlt 5 évben fedezték fel, hogy az emberi testben megtalálható baktériumok 80%-a labororatóriumi körülmények között nem kitenyészthetőek.

Amíg olyan tényezők, mint a dohányzás, alkohol fogyasztás szerepet játszanak az orális mikrobiom megváltoztatásában, Dr Ahn reméli, hogy ez által az emberek megtudhatják, mit tudnak tenni a rák kockázatának csökkentése érdekében. A következőkben leleplezzük, hogy a fogínyünkön és a fogaikon megbúvó bacilusok halálos kórokat idézhetnek elő.

Hasnyálmirigyrák
A kutatás alapján, akiknél magas volt P. gingivalis baktérium megjelenése 60%-kal magasabb kockázat, hogy a későbbiekben hasnyálmirigyrák alakul ki. Egy másik baktériumhoz, a actinomycetemcomitanshoz pedig a kialakulási kockázat dupláját kötötték. Mindkettő ismert okozója a periodontitisnek, ami fogíny betegség súlyos formája. Hasnyálmirigyrák az egyik leghalálosabb rákfajta, részben azért is, mert nagyon nehéz korai fázisban diagnosztizálni. Dr. Ahn szerint a jövőben az orvosok a száj baktériumából képesek lesznek meghatározni a rák előfordulásátGyomorrák
Gyomorrák
Egy 2016-os tanulmány alapján azok a baktériumok, amik fogínyvérzéshez vezetnek, emelhetik a gyomorrák kialakulásának kockázatát. A Fusobacterium véráramon keresztül bejut a gyomorba, ahol rákot idézhet elő vagy a már létező tumort súlyosbíthatja.
Nyelőcsőrák
A tanulmány során különböző orális mikrobiumokat találtak az egészséges embereknél és a nyelőcsőrákkal szenvedőknél. Nyelőcsőráknál a Proteobacteria nevű baktériumból kevés volt jelen a szájban. A Louisville University School of Dentistry kutatói tavaly kimutatták, hogy a nyelőcsőrákos betegek 61%-nál jelen volt P. gingivalis baktérium.
Mellrák
New York-i Buffaloi Egyetem 2015-ös tanulmánya alapján fogínybetegséggel együtt fellépő baktériumok növelhetik a mellrák kockázatát. A tanulmányba több, mint 73000 változókorú nőt vizsgáltak meg, azok akiknek fent állt a fogínybetegség 14%-kal valószínűbb, hogy mellrák alakul ki. A tudósok szerint a baktériumok a szájból beáramolnak a keringési rendszerbe majd a mellszövetekbe. A kutatók azt is megfigyelték, hogy azoknál a nőknél, akik az elmúlt 20 évben szoktak le a dohányzásról és fogínybetegségük van 36%-kal magasabb eséllyel alakul ki mellrák.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 ÁPR 12 12:00:00/