Fokozott veszélyben van a tűzoltók szíve
Az intenzív forróság és az erős igénybevétel megnöveli a szívroham kockázatát a tűzoltóknál. A tartós fizikai kimerültség vérrögképződést idéz elő, és rontja a vérerek funkcióit, melyek előidézhetik a szívrohamot vagy a stroke-ot.
Amint arról a Circulation című lapban közzétett kutatást vezető dr. Nicholas Mills, az Edinburgh Egyetem szakembere beszámolt, az Egyesült Államokban a tűzoltók közel felét érinti valamilyen szívbetegség, leggyakrabban a szívroham.

Mills és csapata 17 egészséges tűzoltót kísért figyelemmel, akik egy hét eltéréssel két szimulációs gyakorlaton vettek részt, amely során egy 80 kg-os „áldozatot” kellett kimenteniük miközben közel 400 fokos hőmérsékletnek voltak kitéve. A kutatók ellenőrizték a kísérletben résztvevők szívritmusát és vérnyomását fél órával a gyakorlat előtt, majd azt követően 24 órán keresztül. Az eredmények azt mutatták, hogy sokaknál csökkent a vérnyomás és megnőtt a vérrögképződés, ami valószínűleg a kiszáradás következménye lehetett, illetve annak, hogy a test lehűtése céljából több vér áramlott a bőrbe.

Mills hozzátette, hogy az extrém hő és a fizikai igénybevétel együttes megléte leginkább a tűzoltókra jellemző, ám kisebb mértékben bárkit érinthet, így fontos, hogy bárki, aki fokozott hőmérsékletesen végez fizikai munkát, rendszeresen tartson szünetet és figyeljen a megfelelő folyadékbevitelre.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 ÁPR 06 17:00:00/