Génjeinkben kódolt a mozgás szeretete
A génjeink a felelősek azért, hogy a szabadidőt az edzőteremben vagy a fotelben hátradőlve szeretjük tölteni – állítja egy friss tanulmány.

A génjeink a felelősek azért, hogy a szabadidőt az edzőteremben vagy a fotelben hátradőlve szeretjük tölteni – állítja egy friss tanulmány.


Az emberek többsége számára mentális kielégüléssel jár a testedzés, a megnövekedett dopamin szintnek köszönhetően. A dopamin az örömérzetért felelős agyi vegyület, melynek szerepe van érzelmek, a motiváció és a mentális jólét kialakulásában.


Némelyek számára azonban ez az érzés ismeretlen, mivel genetikailag akadályozott a dopamin felszabadulása a szervezetükben – magyarázza Rodney Dishman, a University of Georgia kineziológus professzora. A vizsgált emberek 25%-ánál olyan dopamin receptorokat, illetve idegi jelátviteli géneket azonosítottak, melyek kissé másképpen működnek, mint általában és így akár felelőssé is tehetők a mozgásszegény életmódért.


Ez persze nem jelenti azt, hogy ezek az emberek lajhár-tempóban kell leéljék egész életüket, és soha nem tapasztalhatják meg a testmozgás jótékony hatásait. „Habár a genetika rendkívül fontos, semmi nincs kőbe vésve.” – mondta a tanulmány kapcsán Dori Arad, a Mount Sinai St. Luke’s Hospital dietetikusa. „Ha valaki az aktív élet mellett teszi le a voksát és rendszeres testedzésbe kezd, felülírhatja lényegében az agyát, és megtapasztalhatja az ebben rejlő örömöket.”


Az Egyesült Államokban a felnőtteknek csak fele végez elegendő aerob edzést és az amerikai lakosság egyharmada egyáltalán nem áldoz a szabadidejéből, testmozgásra- tudjuk meg Dishman-től.


Jó tanács lehet számukra, hogy próbálják megtalálni a testhez álló mozgásformát, vagy keressenek olyan barátokat, akiknek a társaságát élvezni tudják az edzések alatt.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 NOV 11 16:00:00/