Glaukóma? Irány a szemész!
A glaukóma fokozatosan rontja látást. A betegségben szenvedők 5%-a húsz évvel a diagnózis után visszafordíthatatlanul megvakul. Ennek elkerülése érdekében, elengedhetetlen, hogy szemésze rendszeresen ellenőrizze a betegség alakulását

"A glaukómát a szemgolyóban lévő folyadék nyomásának abnormális növekedése okozza ", mondja Dr. Lachkar, a párizsi St. Joseph Kórház szemésze. Az október 11-én tartott Látás Világnapját, idén, ennek a betegségnek szentelték, amely egy millió franciát érint és 45 éves kor után jelentkezik, abban az életkorban, amikor a látás gyengülni kezd.

Az évek során, a látóidegek krónikus sérülése teljes vaksághoz vezethet. A glaukóma a szürke hályog után a második leggyakoribb ok, ami vaksághoz vezet a fejlődő országokban, és az életkorhoz  kapcsolódó makula degeneráció (AMD) után az iparosodott országokban.

Visszahívás kontrollra

Ebben a betegségben szenvedők nem érzékelnek tüneteket. Ez az egyik ok, amiért sokan későn keresik fel szemészüket. Így több év is eltelhet, anélkül, hogy diagnosztizálták volna a betegséget.

Több kezelés (műtét, lézer, szemcsepp) rendelkezésre áll, hogy a látás romlását lassítsák, miután diagnosztizálták a glaukómát. De a " a vakság veszélye ellen, egyetlen dolgot tehetünk: rendszeres szemvizsgálat." Különösen tanácsos a szűrés a szemüvegeseknek, akik szemüveget is cserélhetnek, anélkül, hogy egy szemész megvizsgálná, gyakran kihagyják az orvosi vizsgálatot. " Az új szemüveg készíttetés a legjobb lehetőség, hogy megvizsgáljuk a páciensek szemét: látás-, ugyanakkor szemfenék vizsgálat és szemnyomásmérés...".

Forrás: destnationsante.com - Fotó: Phil Whitehouse - Flickr.com
2014 OKT 17 15:11:12/