Gyakori probléma a hátfájás az iskolás korú gyerekek körében
Egyre több gyerek küzd hátfájással, és a tendencia a kor előrehaladtával csak romlik – tudjuk meg egy friss kutatásból, amelyet az ohiói Nationwide Children’s Hospital munkatársai végeztek.

„Mire a tinédzserkort elérik, ötből két gyerek komoly hátfájással küzd, ennek ellenére csak a gyerekek 7 százaléka kap megfelelő kezelést. Ez már csak azért is aggasztó, mert a hátfájós gyerekekből nagyobb eséllyel lesznek hátfájós felnőttek, amikor már még nehezebb segíteni a problémán” – fogalmaz a kutatást vezető Dr. James McDonald.


A szakemberek a kutatás során korábbi elemzéseket vizsgáltak, amelyek eredményeinek összevetésekor kiderült, hogy a hát alsó részét érintő fájdalom a hétévesek 1 százalékát érinti, míg a tízéveseknél már 6 százalékos ez az arány. A kutatókat is megdöbbentette, hogy míg sokak szerint a hátfájás az idősek betegsége, a 14-16 éves kamaszok 18 százaléka panaszkodik arról, hogy fáj a háta.


Annak, ha egy gyerek krónikus hátfájással küzd, számos oka lehet. Ezek között szerepel a sport és egyéb testmozgás, a gyors növekedés, a korábbi hátfájdalom, illetve a családban gyakran előforduló hátfájás. A nők körében egyébként általában gyakoribb a probléma, mint a férfiaknál.

A szakemberek szerint fontos volna, hogy a probléma csökkentése érdekében az óvodák és az iskolák rendszeres tartásjavító és hátizomfejlesztő tornákat iktassanak a tantervbe.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 FEB 02 16:00:00/