Gyermekeknél előforduló szívmegállás esetén a test hűtése nem sokat segít
A testhőmérséklet csökkentése olyan gyermekekben, akiket szívmegállás miatt kezelnek, nem kínál előnyt a normál testhőmérsékleten alkalmazott terápiával szemben – derül ki egy nemrégiben megjelent kutatásból.
A kutatásban 329 2-18 éves gyermek adatait vizsgálták, akik szívmegállást szenvedtek valamelyik kórházban. Néhányuk testhőmérsékletét normál szinten tartották, míg másokét a normális szint alá csökkentették abban a tudatban, hogy ezzel minimalizálják az agykárosodást. A jelenlegi orvosszakmai ajánlások mindkét kezelést megfelelőnek tartják. A két terápia során hasonló túlélést és agykárosodás valószínűséget találtak egy év múlva.

„Néhány kórház és orvos rutinszerűen használja a testhőmérséklet csökkentését szívmegállásos betegeknél abban a tudatban, hogy ezzel javítják a betegség kimenetelét” – nyilatkozta a kutatás szerzője, Dr. Frank Moler, gyermeksürgősségi orvos az University of Michigan’s C.S. Mott Children’s Hospital intézményben. „Az eredményeink szerint azonban a terápiás hipotermia (hűtés) gyermekek esetében nem jár együtt kedvezőbb kórlefolyással.”

„A fontos különbség a jelen és korábbi tanulmányok között, hogy ebben a kutatásban minden gyermek testhőmérsékletét aktívan befolyásolták. A vizsgálat során egy gyermek sem lehetett lázas” – nyilatkozta a kutatás társszerzője, Dr. Michael Dean, az University of Utah gyermeksürgősségi osztályának vezetője.

Az Egyesült Államokban nagyjából 6000 gyermek tapasztalja meg a szívmegállást kórházban évente. A szívmegállás során a szív nem pumpálja a vért az agyhoz és a létfontosságú szervekhez, így gyakran vezet halálhoz vagy maradandó idegrendszeri problémákhoz. Ez a kórkép nem egyenlő a szívinfarktussal, amikor a szív valamelyik ere záródik el, mely hatására a szív egy része elhal.

Ugyanezen kutatócsoport által 2015-ben vezetett kutatás során hasonló eredményt találtak azon gyermekeknél, akik a kórházon kívül szenvedtek szívmegállást.

„A kutatás célja az volt, hogy az újraélesztés után kómában fekvő gyermekek esetén meghatározzuk a megfelelő testhőmérséklet menedzsmentet. Két kutatásunk is bebizonyította, hogy a túlélésben és a hosszútávú idegrendszeri kimenetelben a csoportok között nincs különbség” – magyarázta Moler.

A kutatást az U.S. National Heart, Lung and Blood Institute támogatta. Az eredményeket a New England Journal of Medicine című kiadvány közölte.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 JAN 31 09:00:00/