Gyógyszer lista a pontos gyógyszerszedésért
A műtétek előtti pontos gyógyszerszedés növeli a betegbiztonságot és kényelmet, valamint csökkenti a halasztott műtétek számát. 
A betegek pontosabban szedik a krónikus betegségekre – pl. magas vérnyomás, diabétesz – felírt gyógyszereiket, ha egy egyszerű gyógyszer listán azok rögzítve vannak – derült ki egy skóciai tanulmányból.

A műtétek előtti pontos gyógyszerszedés növeli a betegbiztonságot és kényelmet, valamint csökkenti a halasztott műtétek számát. A kutatás vezetője, Andrew Grant, M.B. Ch.B. (Royal Alexandra Hospital, Paisley) elmondta, hogy céljuk annak biztosítása volt, hogy a betegek a lehető legjobb állapotban kerüljenek a műtőasztalra, ezáltal javítva a beavatkozások biztonságát. Az indokolatlanul elhagyott és nem megfelelően szedett gyógyszerekből kifolyólag törölt műtétek számát pedig minimalizálni szeretnék.

A programozott műtétek előtt, a páciensek szóbeli tájékoztatást kapnak arról, hogy melyek azok a gyógyszerek, melyeket folytatólagosan kell szedni, és melyek azok, amiket abba kell hagyni a műtétig. Ha tévesztés történik és ez a beavatkozás napján derül ki, a műtétet törölni kell, hiszen a gyógyszerelési hiba számos veszélyt rejt magában. Ez nyilván kellemetlen a betegnek és a személyzetnek is.

A kutatásban elektív ortopédiai műtétre váró betegeket két csoportra osztottak. A páciensek egy része szóbeli tájékoztatásban, másik részük írásos tájékoztatásban részesült a gyógyszerszedésre vonatkozólag.
Az írásos közlés 54%-ról 74%-ra emelte a pontos gyógyszerszedés arányát. Azoknak a betegeknek a száma, akik helytelenül hagytak el gyógyszereket 42%-ról 25%-ra csökkent, míg azoknak a száma, akik pontatlanul szedtek gyógyszert 6%-ról 2%-ra csökkent, az egyszerű írásos listának köszönhetően. „Ez egy nagyon egyszerű és olcsó módszer, mégis óriási hozzáadott értéke van.” – fogalmazott Grant.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 NOV 05 12:00:00/