Gyors vérteszt segíthet eldönteni, hogy kell-e antibiotikum
Az egészségügyi szakemberek régóta hangoztatják, hogy az antibiotikumok használata időnként túlzott mértékű a betegek körében, és gyakran vírusos fertőzésekre is ezeket használják, holott azok ellen hatástanok.

Erre a problémára jelenthet megoldást az a hamarosan elkészülő teszt, amely egy kis vérminta alapján azonnal ki tudja mutatni, hogy vírussal vagy baktériummal van-e dolga az embernek. Dr. Howard Selinger, a Quinnipiac Egyetem Orvosi Iskolájának munkatársa szerint mindez azért is nagyon jelentős, mert a felesleges antibiotikum-használat következtében egyre több a rezisztens baktérium, azaz az úgynevezett szuperbaktérium, amik ellen nehéz felvenni a harcot. A felesleges antibiotikum-használat emellett számos mellékhatással is járhat, például vesekárosodást vagy az egészséges bélbaktériumok megváltozását is okozhatja.


Amint arról a kutatást vezető dr. Timothy Sweeney beszámolt, sokszor az orvosok számára is nehézségekbe ütközik egy köhögés, torokfájás, fülfertőzés esetén, hogy vírusos vagy bakteriális fertőzésről van-e szó. A különbség a génexpresszióban rejlik, vagyis a genetikai anyagok szervezetben történő különböző tulajdonságok formájában történő megnyilvánulásában.


Az új vérteszt, melyet 96 súlyosan beteg nepáli gyereken próbálták ki, az eddigi több száz gént igénylő tesztekkel szemben csupán hét gén segítségével képes megállapítani a fertőzés eredetét. A terv az, hogy olyan módszert dolgozzanak ki, amellyel egy órán belül kideríthető, hogy vírus vagy baktérium áll-e a háttérben, mert így a kritikus helyzetekben is megfelelő gyorsasággal lehet dönteni.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 JÚL 12 16:00:00/