Gyulladáscsökkentő diéta csontvesztés ellen
A magas zöldség, gyümölcs, hal és teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó ún. gyulladáscsökkentő étrend – növelheti a csontok egészségét és megakadályozhatja a csonttörések egy részét nőknél, állítja egy új tanulmány.
A kutatók új összefüggést tártak fel az étrend és a csontsűrűség valamint a csonttörések előfordulása között. A kutatást Tonya Orchard, a The Ohio State University emberi táplálkozással foglalkozó adjunktusa vezette.

A vizsgálatba 50 és 79 éves kor közötti nőket vontak be, az étrendjük ún. gyulladásos indexét és a csontsűrűség mutatóikat vetették össze egymással. Azoknak a nőknek a körében, akiknek az étrendje a legkevesebb gyulladáskeltő elemet tartalmazta, kisebb volt a csontsűrűség vesztése a hat éves utánkövetés alatt, mint azoknál, akik erre nem fektettek hangsúlyt. Mindez annak ellenére alakult így, hogy az érintett nők már eleve alacsony csontsűrűség mutatóval vágtak bele a diétába. A diéta a menopausa után lévő nőknél a combnyaktörés előfordulását is csökkentette.

Ez a megállapítás még egy okot ad az amerikai nőknek arra, hogy kövessék a Dietary Guidelines for Americans-ban leírt, egészséges táplálkozásról szóló irányelveket.

Az Orchard és munkatársai által feltát összefüggés csak a vizsgálatba bevont fiatalabb fehér nőkre volt igaz. Náluk viszont elég erős volt az összefüggés: a combnyaktörés kockázata például majdnem 50%-kal nagyobb volt a 63 éves kor alatti fehér nőknél azokkal szemben, akik gyulladáscsökkentő étrendet követtek.

A tanulmány a Journal of Bone and Mineral Research folyóiratban jelent meg.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 FEB 08 09:00:00/