Ha a vérnyomást csökkentő diétát választjuk, a vesebetegségek kockázata is csökken
Azok az emberek, akik magvakban, hüvelyesekben, teljes kiőrlésű gabonában, alacsony zsírtartalmú tejtermékben, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrendet folytatnak, illetve kevés vöröshúst esznek és a cukorral ízesített italokat is hanyagolják, nemcsak vérnyomásukat tartják alacsonyan, de lényegesen kisebb eséllyel küzdenek krónikus vesebetegséggel is.

Ezt a fajta magas vérnyomást csökkentő diétát, amelyet DASH-nak (Dietary Approaches to Stop Hypertension) is szokás nevezni, ugyanakkor minden jel arra mutat, hogy a egy sor krónikus betegség megelőzésünkben a segítségünkre lehet. Ide tartoznak többek között a szív- és érrendszeri betegségek, de – a legfrissebb eredmények szerint – a vesebetegségek is.


„Számos egyéb egészségügyi előnye mellett a DASH-diéta a krónikus vesebetegség megelőzésében is segít. A legjobb természetesen az, hogy nem egy kipróbálatlan, új módszerről van szó, hanem a DASH-t már régóta ajánlják az orvosok a pácienseiknek, és pontosan krónikus betegségek ellen” – mondja a kutatást vezető Casey M. Rebholz, a Bloomberg School epidemiológus adjunktusa.

A szakemberek szerint a vesebetegség az Egyesült Államok népességének mintegy 10 százalékát érinti, ami több mint 20 millió embert jelent.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 AUG 16 16:00:00/