Ha finom, akkor hízlal is?
A legtöbb ember úgy véli, hogy a jóízű ételek hízlalnak a leginkább. A Monell Center kutatói szerint ugyanakkor a közhiedelemmel ellentétben a kívánatos íz nem vezet önmagában fokozott súlygyarapodáshoz.
„Az ízeknek az ételek kiválasztásban meghatározó a szerepük, nem pedig a mennyiségében.” – jegyzi meg a tanulmány vezető szerzője, Dr. Michael Tordoff. Egereken végzett kísérletükben a céljuk annak megítélése volt, hogy vajon az íznek mennyire van szerepe a túlevésben és az elhízásban.

Az első kísérletből kiderült, hogy az egerek a hozzáadott tápértékkel nem rendelkező édes vagy olajos ízeket preferálják. Az egerek két csésze ételt kaptak. Az egyikben sima rágcsáló táp, a másikban szukralózzal illetve ásványi olajjal kevert tápszer volt. Mindkét esetben a tápérték nélküli édesítővel kevert tápot választották, mely azt bizonyítja, hogy ezek az ízek valóban nagyon vonzóak számukra.

A másik kísérletben az egereket három különböző étrenden tartották hat héten át: az első csoport sima rágcsáló tápon élt, a második szukralózzal ízesítetten, a harmadik ásványi olajjal kevert tápot kapott. A vizsgált időszak végén nem volt kimutatható különbség a három csoport súlygyarapodásában.

További vizsgálatok során kiderült, hogy az édes és olajos ízeknek tartós a vonzerejük, hiszen még hat hét után is rendre ennek a fogyasztása mellett döntöttek, az ízesítetlennel szemben. „Jóízű és egyben egészséges ételek fogyasztására érdemes törekedni” – tette hozzá Tordoff.

Eredményeiket a Physiology & Behavior folyóiratban olvashatjuk.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 DEC 21 09:00:00/