Ha kevesebb sót fogyasztunk, ritkábban kell éjszaka pisilnünk?
Egy friss kutatás szerint, ha kevesebb sót fogyasztunk, éjszaka ritkábban kell meglátogatnunk a mellékhelyiséget. A legtöbb hatvan év feletti, de a fiatalabbak egy része is éjszakánként többször fel kell, hogy wc-re menjen, és ez a megszakított alvás könnyen stresszhez, fáradtsághoz, ingerlékenységhez vezethet. A noktúria néven ismert állapot hátterében több ok is állhat, szakemberek szerint az egyik például a túlzott sóbevitel.
A kutatást vezető Tomohiro Matsuo, a japán Nagasaki Egyetem szakembere több mint 300 japán felnőttet kísért figyelemmel 12 héten át, akik mind alvászavarral küzdöttek. Az alanyok közül több mint 200-an csökkentették a sóbevitelüket napi 11 grammról 8 grammra, és ezzel az éjszaki átlagosan 2,3 alkalommal történő vizelésük 1,4-re csökkent, és napközben is ritkábban kellett wc-re menniük. Annak következtében, hogy éjszaka ritkábban kellett felkelniük, összességében is javult az életminőségük.

Ezzel szemben a többi 100 résztvevő növelte a sófogyasztását, napi 9,6 grammról 11 grammra, aminek következtében az átlagos 2,3 helyett már 2,7 alkalommal kellett éjszaka felkelniük, így másnap fáradtabbak, ingerlékenyebbek voltak.

A vizsgálat azért különösen fontos, mert az éjszakai vizelés kapcsán legtöbbször az az első gondolat, hogy a folyadékbevitelt kell csökkenteni, holott, amint azt a fenti kutatás is bizonyítja, a sóbevitelre is hasonlóképpen oda kellene figyelni. A szakemberek megfigyeléseiket az Európai Urológiai Társaság Londonban megrendezett éves találkozóján tárták a nyilvánosság elé.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 MÁR 29 10:00:00/