Hagyná, hogy egy robot műtse meg a szemét? Ez a jövő!
Hamarosan egy finom csápszerű eszközökkel ellátott robot fogja operálni az emberi szemeket, amely olyan algoritmus alapján működik, amely teljességgel kizárja az emberi hibát.

Noha elsőre talán ijesztően hangzik, a valóságban egy egészen precíz, a jelenleginél kevésbé invazív eljárásról van szó, amely az orvosi beavatkozások forradalmian új korszakát vetíti elő.

A Cambridge Consultants nevű, orvostechnikai gépeket gyártó cég bemutatta, hogy új robotja hogyan végzi el napjaink leggyakoribb szemműtétjét, a szürkehályog műtétet. Míg a legtöbb sebészeti robot erős talapzaton áll a stabil mozgás érdekében, az új Axsis-robot rugalmas robotkezeket alkalmaz, amelyeknek átmérője csupán 1,8 milliméter.

A mozdulatokat olyan kábelek irányítják, amelyek az emberi haj vékonyságával vetekednek, ugyanakkor az acélnál is erősebbek. A műszer olyan érzékelő algoritmussal van felszerelve, amely minimalizálja az emberi tévedések esélyét.

„A szürkehályog műtétet jelenleg manuálisan végzik, mikroszkóp alatt, méghozzá olyan eszközökkel, amelyek nagyjából 2 milliméter átmérőjűek. Hiába ez a világ leggyakoribb műtétje, még mindig előfordulnak komplikációk. Az új, robot segítségével végzett műtét ennél jóval pontosabb, és lényegesen kevésbé invazív” – mondja Chris Wagner, a Cambridge Consultants különleges sebészeti megoldásokért felelős szakembere.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 DEC 11 12:00:00/