Hallássérült anyák – koraszülés, kis születési súly
Egy testi fogyatékossággal élő nőkön végzett friss vizsgálat több tényezőt azonosított, mely hatással lehet az anyára és a szülés kimenetelére. Ilyen például a családi támogatás és pszichoszociális faktorok. Ezen felül kiderül az is, hogy a fogyatékkal élő édesanyák egészségügyi ellátása másképpen történik, mint halló társaiké.
Az Egyesült Államokban a lakosság 1%-a szenved különböző típusú és súlyosságú halláskárosodásban. Sajnos e mellé sokuknál jelentős egészségügyi problémák társulnak, nem beszélve a kommunikációs és nyelvi akadályokról, valamint az orvosok felé tanúsított általános bizalmatlanságról, ezek által pedig a fokozott szociális és egészségügyi marginalizálódásról. A halláscsökkenéssel élők korlátozottan tudtak tájékozódni a tömegmédiából, kevésbé jutnak el hozzájuk az egészségügyi üzenetek és kevesebb tanulási lehetőséggel tudnak élni.

Az American Journal of Preventive Medicine című folyóiratban publikált kutatás elsőként vizsgálta a hallássérült és siket anyák körében előforduló koraszülést és kis születési súlyt. A kutatók 2008 és 2011 között 18 millió élve születés dokumentációt tekintették át, ebből 10,500 esetben volt az édesanya hallássérült. Az utóbbiak körében szignifikánsabb magasabb volt a koraszülések száma, és a kis súlyú újszülött. A hallássérült édesanyák az egészségesekhez képest sokkal nagyobb arányban vették igénybe az ún. közfinanszírozott egészségügyi biztosítókat (az USÁ-ban az egészségügyi ellátást nagy részben magánbiztosítók segítségével fedezik). Ennek eredményeképpen a szülés legtöbbször nem választott intézményben, hanem valamelyik nagy forgalmú, ún. urban teaching hospital (városi oktatókórház) történik.

A kutatási eredményeket bemutató szerző szerint nagy szükség van az egészségügyi biztosítók részéről arra, hogy a beavatkozásokat és gyermek-egészségügyi programokat tovább fejlesszék és ezáltal javítsák a hallássérült nők ellátását.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 JAN 13 12:00:00/