Hamarosan érzelmileg és kulturálisan tudatos robotok gondoskodhatnak az idősekről
A kórházakban, hospice-házakban és idősek otthonában dolgozó ápolók komoly terhelés alatt állnak. A szakemberek ezért azon dolgoznak, hogy érzelmi kvalitásokkal rendelkező, kulturális tényezőkre is tudatos robotok segítsék a munkát.
A robotok feladata a tervek szerint az volna, hogy segítsenek az időseknek abban, hogy időben bevegyék gyógyszereiket, illetve társaságként szolgáljanak, amikor az idős embernek nincs kihez szólnia.

A projektre 2,5 millió angol font támogatást szereztek a szakemberek, terveik szerint az elkövetkezendő három év a robotok fejlesztéséről fog szólni a Middlesex University és a University of Bedfordshire munkatársainak bevonásával.

„Mivel az emberek egyre tovább élnek, az egészségügyi rendszernek is egyre komolyabb kihívásokkal kell szembenéznie. Csak az Egyesült Királyságban jelenleg 15 ezer ember él, akik 100 éven felüliek, és ez a szám a jövőben egyre nőni fog. Az intelligens robotok óriási segítséget jelenthetnek abban, hogy az idősek megfelelő ellátásban részesüljenek” – mondja Irena Papadoboulos, a Middlesex University munkatársa.

A szakember szerint nem az a cél, hogy az embereket teljesen felváltsák a robotok, hanem inkább az, hogy legyen olyan többletsegítség, amely az emberi erőforrást kiegészíti, bizonyos terheket pedig levesz a vállakról.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 FEB 08 16:00:00/