Hamarosan jelszó helyett a szívverésünk azonosít minket
Az elmúlt évben több mint 27 millió elektronikus egészségügyi adathoz fértek hozzá jogosulatlanul az Egyesült Államokban. A szakemberek szerint hamarosan eljön az idő, hogy jelszó helyett a páciens szívverése lesz az, amelynek segítségével ezek az adatok hozzáférhetők lesznek.
Az EKG segítségével működő új módszer lényegesen egyszerűbb és olcsóbb, mint a titkosítás vagy rejtjelezés, ugyanakkor nagyságrendekkel megbízhatóbb is.

„A bizalmas fájlok megnyitása és bezárása hamarosan a páciens egyéni EKG-mintázatához kapcsolódik majd. Ez a módszer azért számít igencsak ígéretesnek, mert a telegyógyászat és a mobil egészségügy keretein belül is használható” – mondja a kutatást vezető Zhanpeng Jin, a Binghampton University munkatársa.

A szakember szerint az említett rendszerek hamarosan felülírják a hagyományos kórházi egészségügy kereteit, ezért egy rugalmas, hordozható, költséghatékony megoldásra volt szükség, amely helyettesíti a korábbi – egyébként is idejét múlt – biztonsági előírásokat.

Az EKG és a digitális információ védelmének összekötése nem új keletű koncepció, 2015-ben már születtek tanulmányok a témával kapcsolatban. Ezekből kiderült, hogy az EKG-jel változhat kor, betegség és sérülés függvényében, ezért a rendszeres kapcsolattartás különösen fontos.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 JAN 26 16:00:00/